Razvan Tupa
222 vizualizări 31 aug 2018

În programul dat publicităţii joi se numără 101 titluri, din care 56 de filme vor participa în cele 5 secţiuni competiţionale. Competiţia de film de non-ficţiune va include o secţiune dedicată filmului "Internaţional" (cu 9 filme selecţionate), una va fi dedicată producţiilor "Europa Centrală şi de Est" (10 filme), o selecţie priveşte exclusiv "România" (10 filme), un grupaj concurează la "Scurtmetraj" (12 filme), iar cea de-a cincea secţiune grupează producţii care au fost realizate de cineaşti cu calitatea "Student" (15 filme). Acestor producţii li se adaugă cele 45 de filme prezentate în afara competiţiei - în cadrul programelor tematice ale Festivalului, în format experienţial (realitate virtuală şi proiecţii 360 de grade), precum şi în cadrul Astra Film Junior, un festival-în-festival dedicat formării generaţiei următoare de cinefili şi realizatori de film documentar, aflat la a 10-a ediţie, arată organizatorii.

Nu mai puţin de 11 documentare vor avea premiera mondială la Festival şi 40 vor rula pentru prima dată în România. Câştigătorii secţiunilor competiţionale vor fi anunţaţi sâmbătă, 20 octombrie.

"În ediţia 2018, Astra Film Festival aniversează 25 de ani de explorare şi experimentare a condiţiei umane prin cinematografia realităţii. Teme actuale complexe şi portrete amănunţite ale diversităţii sociale şi culturale contemporane vor fi aduse în atenţia publicului din Sibiu prin filmele de non-ficţiune selecţionate, de o calitate cinematografică ce transcende atributele filmului documentar per se.
Timp de 7 zile, în 9 spaţii special amenajate în centrul istoric al oraşului, publicul va avea de ales dintr-o selecţie a celor mai bune 101 filme produse recent în România şi în lume. Selecţia a fost făcută dintr-un număr record de peste 3.000 de filme care au fost înscrise în acest an şi include 10 producţii româneşti", se arată în comunicat.Programul ediţiei din 2018 include, de asemenea, conferinţe, discuţii panel, masterclass-uri, întâlniri ale profesioniştilor din industrie, concerte şi Q&A cu realizatorii prezenţi la Sibiu.

"Selecţia de filme a ediţiei 2018 este relevantă pentru lumea în care trăim, unde tot mai multe întâmplări zilnice din sfera politică şi socială afectează însăşi esenţa condiţiei noastre umane şi tot mai puţine reuşesc să ne redea credinţa în umanitate. Într-o perioadă în care viaţa chiar bate filmul, producţiile selecţionate aduc noutate genului atât prin varietatea şi complexitatea subiectelor, cât şi prin creativitatea abordării stilistice. Astra Film Festival aniversează astfel 25 de ani de experimentare şi explorare cinematografică a realităţii, într-un spaţiu creat anume pentru cunoaşterea şi înţelegerea micro şi macro cosmosului uman", a declarat Dumitru Budrala, director fondator Astra Film Sibiu.

Lista completă a titlurilor selectate este disponibilă pe site-ul evenimentului astrafilm.ro.

Festivalul Internaţional Astra Film, care are loc pentru a 25-a oară la Sibiu, între 15 şi 21 octombrie. Festivalul Astra Film Sibiu a luat fiinţă în 1993 ca un proiect inovator în Europa Centrală şi de Est şi a avut timp de 25 de ani o contribuţie semnificativă la stabilirea unui cadru pentru dezvoltarea cinematografiei documentare în întreaga regiune şi în special în România. Astra Film Festival a atras constant atenţia industriei asupra artei filmului de non-ficţiune, sprijinind dezvoltarea genului şi deschizând noi orizonturi pentru realizatori. Astra Film Festival 2018 este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film, cu sprijinul Consiliul Judeţean Sibiu, al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi al Centrului Naţional al Cinematografiei. Evenimentul este cofinanţat de Consiliul Local Sibiu prin Primăria Municipiului Sibiu.

Citește și: