Alexandra Mortu
8522 vizualizări 19 mar 2019

Viruşi precum herpesul, varicela sau zona zoster se reactivează mai des în organismul persoanelor care merg în spaţiu, respectiv al astronauţilor. 

NASA a realizat un studiu în cadrul căruia au fost prelevate probe de salivă, sânge şi urină de la astronauţi înainte, în timpul şi după întoarcerea fie din zboruri scurte înspaţiu, fie din misiuni mai lungi la Staţia Spaţială Internaţională. Rezultatele au dezvăluit că herpesul s-a reactivat în mai mult de jumătate din subiecţi, dar şi faptul că misiunile mai lungi reprezintă un risc mai mare.

Expunerea la gravitaţie 0, radiaţii cosmice şi acţiunea foţei G, dar, mai ales, stresul sunt factorii care declanşează reactivarea acestor viruşi. Dar, din fericire pentru astronauţi, simptomele nu se manifestă întotdeauna, însă aceştia rămân activi chiar şi 30 de zile.

Unul dintre cele ai grave efecte ale acestora este răspândirea. Persoanele cu sistemul imunitar scăzut şi bebeluşii sunt cele mai predispuse la contractarea viruşilor.

Din cauza faptului că încercările de crearea a unui vaccin împotriva herpesului nu s-au dovedit satisfăcătoare, cercetătorii se concentrează pe găsirea unor tratamente cât mai bune împotriva efectelor, dar şi a răspândirii virale.

Studiul a fost publicat pe site-ul Frontiers in Microbiology.

Foto: Captură CNN

Citește și: