Mihai Boeru
14815 vizualizări 7 dec 2015

Muncitorii angajaţi de primăria din comuna Balaciu au intrat cu buldozerul şi excavatorul  în perimetrul  cetaţii care a rezistat peste 2.000 de ani pentru a extrage pământ  galben  cu care să consolideze podul peste râul Ialomiţa care se găseşte chiar lânga situl arheologic. Autorităţile au omis  pur şi simplu să ceară avizele necesare pentru deschiderea şantierului şi astfel 40 de metri din incinta sitului arheologic au fost distruşi de maşinile drumarilor.

Reprezentanţii Muzeului Judeţean de Istorie Ialomiţa au constatat noua  ispravă a lui ”Dorel” când au fost pe teren să inspecteze starea cetăţii. Atunci au descoperit că din perimetrul sitului lipsea ”o bucată de teren cu o lungime de 40 de metri şi o lăţime de 7 metri din baza incintei, în partea de N-V a acesteia”, a declarat, pentru gândul,expertul arheolog Matei Gheorghe, şef serviciu în cadrul Muzeului judeţean.

Pe lânga aceste distrugeri, în partea superioară a cetăţii lamele buldozerului au tăiat şi straturile arheologice situate pe o adâncime de un metru. Cea mai mare parte a informaţiei arheologice cuprinse în aceste straturi a fost distrusă. În urma lor au scapat totuşi o parte din artefactele a ceea ce pare a fi un mormânt de secol 8-9 după Christos.

Lucrările au fost comandate şi efectuate de primăria din comuna Balaciu, iar primarul acesteia, Cornel Mihu, a declarat pentru săptamânalul ialomiţean ”Independent” că „am luat doar nişte pămînt galben de acolo”. „Nu am ştiut că situl arheologic se întinde până în zona aceea unde am lucrat noi”, a spus el.

Reprezentanţii muzeului susţin însă că existenţa sitului şi întinderea sa era bine cunoscută de localnici deoarece comuna se află în imediata vecinatate a acestuia şi majoritatea sătenilor au participat acolo la campanii de săpături ”încă de când erau copii”. Cu toate că cetatea de la Piscul Crăsani este monument istoric de categorie A, fiind unul de importanţă naţională, primarul din Balaciu nu vede ce problemă ar fi putut cauza săpăturile. „Nu înţeleg de ce se agită toată lumea acum, în contextul în care am mai demarat astfel de lucrări, dar nimeni nu s-a sesizat vreodată… oricum pământ mai bun din zonă nu aveam de unde să luăm pentru că tot ceea ce este în jur este doar pămîânt nisipos”, a mai declarat primarul din Balaciu pentru săptămânalul ialomiţean.

Acum distrugerile sunt anchetate de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa.

Citește și: