Aura STAN
1392 vizualizări 15 sep 2011

Noile paşapoarte australiene vor avea opţiunea pentru al treilea gen, pe lângă feminin şi masculin, şi anume "nedeterminat". Iniţiativa reprezintă o reformă ce are drept scop combaterea discriminării de gen.

Autorităţile din Australia au permis introducerea unui al treilea gen în paşaport. Astfel, orice cetăţean australian la care nu se poate determina dacă este femeie sau bărbat, va avea trecut în paşaport, la rubrica "Sex" , opţiunea "nedeterminat". Măsura vizează transexualii şi hermafrodiţii (persoanele cu sex ambiguu).

Persoanele care au optat pentru operaţia de schimbare de sex vor putea opta pentru genul dorit şi în documentele oficiale, informează BBC.

Un senator australian, Louise Pratt - al cărui partener a fost născut de sex feminin şi acum este identificat drept bărbat - a declarat că actuala reformă reprezintă "un pas uriaş înainte". În urmă cu un an jumătate, australianul Norrie May-Welby a fost prima persoană din lume care a avut gen "nedeterminat" în paşaport. Welby, născut bărbat, a suferit o operaţie de schimbare a sexului, dar ulterior, a decis că nu mai vrea să fie femeie. Autorităţile au fost de acord să facă o excepţie, după ce medicii au confirmat că nu au putut determina cu exactitate genul australianului.

Citește și: