52 vizualizări 13 iun 2007

Germania a intrat în atenţia unei comisii a Parlamentului European, care investighează acuzaţiile potrivit cărora copiii implicaţi în cazuri de adopţie şi de răpiri sunt discriminaţi, informează publicaţia Eupolitix. Comisia anchetează, sub suspiciunea de discriminare, acele cazuri în care unul dintre părinţi, care nu este de origine germană, este împiedicat să aibă contact cu copilul. Aparent, problema discriminării începe odată cu acţiunile asistenţilor sociali germani care se ocupă de bunăstarea copiilor, care împiedică sau previn orice fel de acces al părintelui nongerman la propriul copil. În unele cazuri, susţin părinţii care au despus mai multe petiţii la Parlamentul European, le-a fost acordat dreptul de a se întâlni cu copiii, însă asistenţii sociali au verificat dacă ei comunică cu micuţii în limba germană sau nu.

 În acele cazuri în care nici copilul, nici părintele nu vorbesc într-o limbă pe care o cunoaşte şi asistentul, spre exemplu engleza, atunci acesta întrerupe conversaţia. Mai mult, părinţii se plâng că oficialii îi ameninţă pe cei care nu sunt de origine germană că, dacă nu se supun ordinelor lor, orice contact cu copilul va fi complet interzis. Desigur, asistenţii sociali se apără spunând că „din punct de vedere profesional şi pedagogic, nu este în interesul copilului ca la întâlnirile care au loc în prezenţa unui oficial să se vorbească o limbă străină. Este benefic pentru copil să înveţe limba germană ca limbă maternă, de vreme ce creşte în această ţară şi va merge la şcoală aici”.

Cu toate că argumentele germanilor par solide, europarlamentarul britanic Edward McMillan-Scott, vicepreşedinte al Parlamentului european, a criticat sever această politică, acuzând guvernul de la Berlin că pune interesul copiilor pe ultimul loc în disputele privind custodia (atunci când sunt căsătorii mixte între germani şi alte naţii) sau privind răpirile. Astfel, legea germană, susţine McMillan-Scott, face dificil sau de-a dreptul imposibil ca un părinte nongerman implicat într-un astfel de caz să se poată vedea cu copilul său. „O societate este evaluată şi pe baza modului în care se ocupă de copii ei. Astăzi, Uniunea Europeană şi Germania în special una spun despre protejarea intereselor copilului şi alta fac”, a apreciat oficialul european.

Citește și: