Badescu Ion Florin
1634 vizualizări 13 ian 2012

Filmul "The Artist", regizat de Michel Hazanavicius, a fost marele câştigător la gala premiilor Critics' Choice 2012, decernate joi seară la Los Angeles, unde a primit inclusiv distincţia pentru cel mai bun film al anului, informează Reuters.

Această comedie, turnată în alb negru, care spune povestea unui actor din epoca filmului mut, s-a impus la patru categorii de premii, inclusiv la secţiunile "cel mai bun film" şi "cel mai bun regizor" (Michel Hazanavicius). Regizorul francez a declarat că filmul său reprezintă "o scrisoare de dragostre către oraşul Los Angeles şi către cinematograful american". Filmul "The Artist" a mai fost recompensat la categoriile "cele mai bune costume" şi "cea mai bună coloană sonoră".

Comedia cu accente dramatice "The Help" a fost un alt mare câştigător al galei Critics' Choice 12 . Această peliculă, care spune povestea unor menajere de culoare care luptă pentru drepturile lor, în America anilor '60, s-a impus la categoriile "cea mai bună actriţă" (Viola Davis), "cea mai bună actriţă în rol secundar" (Octavia Spencer) şi "cea mai bună distribuţie".

George Clooney a fost desemnat "cel mai bun actor" pentru rolul său din drama familială "The Descendants", iar pelicula "Bridesmaids" s-a impus la categoria "cea mai bună comedie".

Christopher Plummer, în vârstă de 82 de ani, a fost un alt câştigător care s-a bucurat de mare popularitate la gala de joi seară, impunându-se la categoria "cel mai bun actor în rol secundar", pentru evoluţia sa din filmul "Beginners".

Filmul "Hugo", regizat de Martin Scorsese, a primit un singur trofeu, la categoria "cea mai bună regie artistică", deşi fusese nominalizat la 11 categorii. Martin Scorsese a primit un premiu special pentru muzica folosită în filme precum "The Last Waltz" şi "Shine a Light", iar Bob Dylan, într-una dintre rarele lui apariţii la astfel de gale, i-a dedicat un scurt recital.

Lungmetrajul iranian "A Separation" s-a impus la categoria "cel mai bun film străin", "Rango" s-a impus la categoria "cel mai bun film animat", iar documentarul în două părţi regizat de Martin Scorsese pentru HBO, intitulat "George Harrison: Living in the Material World", a fost desemnat "cel mai bun documentar".

În cadrul aceleiaşi gale, actorul american Sean Penn a fost recompensat cu un premiu umanitar, pentru implicarea sa în eforturile de reconstrucţie din Haiti după cutremurul care a devastat această ţară insulară în 2010.

Premiile Critics' Choice deţin un record de invidiat în ceea ce priveşte prezicerea câştigătorilor la Oscar. În ultimii 14 ani, mai mult de jumătate dintre câştigătorii Critics' Choice Awards la categoriile de interpretare şi cel mai bun film au câştigat premii Oscar, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru 70% dintre regizori. Prin comparaţie, peliculele premiate cu Globurile de Aur, acordate de Hollywood Foreign Press Association, au reuşit să se impună la Oscaruri în mai puţin de 50% din cazuri, în aceeaşi perioadă citată.

The Broadcast Film Critics Association (BFCA), care acordă premiile Critics' Choice, este alcătuită din reprezentanţii a peste 200 de posturi de televiziune, radio şi site-uri internet din Statele Unite şi Canada.

Citește și: