Mădălina CHIŢU
1096 vizualizări 14 apr 2012

Cazurile de demenţă, un sindrom cauzat de regulă de maladia Alzheimer, ar urma să se dubleze până în 2030 şi să se tripleze până în 2050, putând atinge nu mai puţin de 115,4 milioane de persoane în întreaga lume, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în ultimul raport publicat pe această temă.

În prezent, aproape 35,6 milioane de persoane, la nivel mondial, suferă de o formă de demenţă, un sindrom, în general cronic, cauzat de diverse boli ale creierului care afectează memoria, raţiunea, comportamentul şi aptitudinea de a face activităţi cotidiene.

Statisticile arată că 58% dintre pacienţii care suferă de această afecţiune provin din familii cu venituri scăzute sau medii. Această proporţie este susceptibilă să depăşească 70% până în 2050, avertizează experţii OMS.

Pe de altă parte, tratarea şi îngrijirea persoanelor afectate de demenţă în lume are un cost ce depăşeşte 461 miliarde de euro în fiecare an. Această sumă ia în calcul furnizarea de tratamente şi de asistenţă socială, dar şi reducerea sau pierderea veniturilor bolnavilor sau celor care îi îngrijesc. Potrivit OMS, doar opt ţări la nivel mondial au un program naţional de luptă împotriva demenţei.

În raportul său, organizaţia internaţională le recomandă autorităţilor să implementeze programe axate în principal pe reducerea stigmatizării şi furnizarea unor medicamente de o calitate mai bună. Totodată, în contextul în care absenţa diagnosticului este o problemă majoră, OMS pune de asemenea accentul pe îmbunătăţirea formării personalului din domeniul sănătăţii, dar şi pe diagnosticarea precoce şi sensibilizarea publicului în faţa bolii.

Citește și: