Sorina Ionaşc
3668 vizualizări 21 ian 2012

Doi părinţi au decis să-şi educe fiul ca având un gen neutru, numindu-l generic în faţa prietenilor lor drept "Copilul", informează Daily Mail. Aceştia au păstrat secretul timp de cinci ani, când au fost obligaţi să dezvăluie sexul copilului pentru a-l înscrie la şcoală.

Beck Laxton şi Kieran Cooper, un cuplu de nonconformişti, au considerat că nu trebuie să respecte stereotipurile, motiv pentru care fiul lor, Sasha, a fost învăţat să poarte atât haine de băieţi, cât şi haine de fete. De asemenea, el a fost încurajat să se joace şi cu păpuşi şi cu maşinuţe, pentru a alege ulterior ce îi place mai mult şi astfel să-şi dezvolte o personalitate proprie.

"Stereotipurile sunt stupide. De ce ar trebui să etichetăm oamenii? Genul influenţează copilul ce să poarte, cu ce să se joace şi asta conturează un anume tip de personalitate", a spus Beck Laxton, mama.

Respectându-şi ideile, cei doi părinţi nu au fost preocupaţi să afle sexul copilului niic la naşterea acestuia. Ei au întrebat abia la 30 de minute de la venirea lui pe lume ce este nou-născutul: fată sau băiat.

În timp, cei doi au devenit foarte abili în a evita să spună sexul bebeluşului numit Sasha, argumentând că nu contează. Acest comportament le-a adus critici din partea unor cunoscuţi, care au catalogat-o pe mamă drept "nebună".

Însă când Sasha a împlinit 5 ani şi a fost nevoie să fie înscris la şcoală, părinţii au fost obligaţi să recunoască faptul că este băiat. Cu toate acestea, copilul este îmbrăcat în haine roz, înflorate, în cămăşi de fete chiar şi atunci când poartă uniformă.

Mai mult decât atât, Sasha este încurajat să creadă că este absolut normal ca un băiat să primească flori.

"Vreau doar ca Sasha să profite de întregul său potential şi nu vreau să-l împing în nicio direcţie. Atât timp cât se înţelege bine cu prietenii lui, nimic nu mai contează", a adăugat Beck Laxton.

De aceeaşi părere sunt şi alţi părinţi, Kathy Witterick şi David Stocker, din Canada, care au decis să-şi crească bebeluşul Storm ca pe un copil de gen neutru.

Cu toate acestea, psihologii susţin că nu există argumente pro sau contra acestui tip de educaţie."E greu să spui că un copil crescut astfel va resimţi efectele imediat sau vor fi consecinţe de lungă durată, şi asta pentru că lipsesc cercetările aprofundate în domeniu", spune dr. Daragh Mc Dermott, psiholog.

Citește și: