Razvan Tupa
1193 vizualizări 8 dec 2019

Imaginea lucrarării ”Comedian”, semnată de Maurizio Cattelan, a făcut înconjurul lumii în prima săptămână a lunii decembrie. Vândută cu 120.000 de dolari, lucrarea a trezit interesul publicului şi a ajuns unul dintre cele mai folosite motive în glumele de pe reţelele sociale.

Lucrarea era prezentată de galeria internaţională Perrotin la târgul Art Basel din Miami, iar performance-artist-ul David Datuna, din New York, a mâncat-o, spunând că îi este foame.

 

Proprietarul galeriei, Emmanuel Perrotin, a explicat pe parcursul săptămânii în care banana s-a aflat pe perete că ”Lucrarea lui Maurizio nu prezintă doar un obiect, ci şi modul în care obiectele circulă prin lume”.

Lucrarea era însoţită de un certificat de autenticitate dar se specifica faptul că banana ar putea să fie înlocuită.

”[Datuna] nu a distrus opera de artă. Banana este ideea ", a spus Lucien Terras, director al galeriei, pentru Miami Herald.

Perrotin a înlocuit banana după câteva minute. Numărul curioşilor a crescut rapid astfel că oranizatorii expoziţiei au fost nevoiţi să cheme poliţia pentru a menţine ordinea.

„A fost interesant”, a spus căpitanul poliţiei din Miami Beach, Steven Feldman. Lucrarea de artă a fost prezentată iniţial de Perrotin drept „simbolul comerţului global”.

Cattelan, născut în Italia în 1960, a cumpărat banana de la o piaţă locală de fructe şi este cunoscut pentru lucrările sale provocatoare între care se numără o toaletă din aur de 18 carate complet funcţională, intitulată ”America”, pe care vizitatorii muzeului Guggenheim au fost încurajaţi să o folosească. Toaleta a fost furată în luna septembrie, când era expusă în Anglia. De asemenea el este cunoscut şi pentru controversa creată de instalaţia sa Him, care îl înfăţişa pe Adolf Hitler îngenuncheat. La fel de puternice s-au dovedit lucrările sale din seria Cai şi Capela Sixtină în miniatură realizată la scara 1:6.

Citește și: