294 vizualizări 16 dec 2007

Şase săptămâni de puşcărie printre hoţi şi ucigaşi, o căsătorie de numai cinci zile fără să apuce să-şi atingă soţia şi o despăgubire de 100.000 rupii indiene (circa 1.800 euro) – prin toate acestea a trecut un inginer programator din India, doar pentru că proaspăta mireasă a înaintat o plângere nefondată că el încearcă să-i extorcheze familia de bani pentru dotă.

Păţitul, pe numele său Abhishek Kumar şi descoperit de corespondentul The Guardian, este numai una dintre tot mai numeroasele victime ale legislaţiei pentru protecţia femeilor din India. Aşa cum, prin deceniul trecut, cine era dat în judecată pentru hărţuire sexuală în SUA, avea slabe şanse să scape cu reputaţia nesfâşiată de feministe necruţătoare (chiar dacă, poate, reuşea să-şi dovedească nevinovăţia), tot astfel şi Kumar s-a lovit de aplicarea abuzivă a legii împotriva dotelor.

Actul normativ este menit să protejeze soţiile şi familiile lor de obiceiul soţilor de a-şi trata miresele ca pe nişte sclave până ce părinţii acestora nu achită o dotă care, adesea, întrece cu mult posibilităţile lor. După secole în care femeile au fost discriminate, iar părinţii care voiau să-şi vadă fiica măritată erau nevoiţi să „cumpere” un soţ bun (gratis n-ar fi găsit decât o persoană cu handicap sau dintr-o castă inferioară), autorităţile de la New Delhi au decis că această practică este total nedreaptă.

Ba mai mult, ar putea avea efecte dezastruoase asupra viitorului demografic al ţării, după ce 10 milioane de feţiţe au fost avortate în ultimii 20 de ani doar din cauza sexului lor, pentru că părinţii nu doreau o asemenea „povară”.

Doar că de intenţia bună a Legislativului indian au început să profite femei lipsite de scrupule, care se mărită numai pentru a-şi pârî soţii de diferite abuzuri şi a-i ţine la închisoare până ce se înduplecă să le plătească o despăgubire şi să divorţeze.

„Abuzuri sistematice din partea soţiilor”

Asemenea unor grupuri de terapie gen „alcoolicii anonimi”, bărbaţi cu profesii respectabile din New Delhi, intelectuali sau întreprinzători, au ajuns să se adune în fiecare sâmbătă să-şi împărtăşească poveşti despre „abuzurile sistematice din partea soţiilor” prin care au trecut. Iar cel puţin o fundaţie de-a lor, “Salvaţi Familia Indiană”, a strâns 8.000 de membri numai în capitala ţării şi militează pentru „înfiinţarea unui minister pentru problemele bărbaţilor”.

Însă nu faptul că trebuie să fie generoşi faţă de sexul slab îi supără pe bărbaţi, ci faptul că au ajuns victime nevinovate ale legii împotriva dotei. „Legile pentru protecţia femeilor presupun că femeile sunt întodeauna cinstite şi spun adevărul.

Aşadar, nu se cer dovezi, încât bărbaţi cinstiţi sunt trimişi la închisoare, uneori se sinucid. A devenit (legea în cauză – n.r.) nu un instrument de egalitate, ci un instrument de teroare”, a declarat pentru The Guardian un reprezentat al organizaţiei „Salvaţi Familia Indiană”.


INFO PLUS

Abuz împotriva sexului tare

Din 134.757 arestaţi pe baza legii indiene împotriva dotelor (menită să apere familia soţiei de extorcare din partea soţului), numai 5.739 au fost condamnaţi.

Citește și: