Laura HOLBAN
1897 vizualizări 27 iun 2011

Un studiu publicat de către Jurnalul American de Epidemiologie relevă faptul că bărbaţii negri aflaţi în închisoare au o speranţă mai mare de viaţă decât cei aflaţi în libertate, relatează portalul io9.com.

Anne Spaulding, profesor în sănătate publică, a ajuns la această concluzie pe când încerca să realizeze un studiu despre ce se întâmplă cu foştii deţinuţi după ce sunt eliberaţi din închisoare. De cele mai multe ori, riscul ca aceştia să moară în lunile ulterioare eliberării este mai mare decât riscul de deces în închisoare. Motivul: în penitenciar deţinuţii au asigurate condiţiile minime de igienă şi nu acelaşi lucru se întâmplă în libertate. În timp ce analiza acest aspect, Anne Spaulding şi echipa ei au dat peste nişte statistici tulburătoare. "Un raport recent al Biroului de Statistici de Justiţie arată că prizonierii încarceraţi cu vârste cuprinse între 15 şi 64 de ani au rata de mortalitate cu 19 procente mai redusă decât a celor aflaţi în libertate încadraţi în acelaşi eşantion de vârstă. În plus, bărbaţii de origine afro-americană din închisoare prezintă o rată de mortalitate cu 43 de procente mai redusă, decât cei aflaţi în libertate", au concluzionat oamenii de ştiinţă într-un articol publicat în Jurnalul American de Epidemiologie.

Fenomenul ar putea avea multe explicaţi. Una dintre ele, în închisorile din America, albii reprezintă o minoritate. În plus, în Georgia, de exemplu, sunt eliberaţi prizonierii care se află pe patul de moarte, aşadar se consideră că mor în libertate. Apoi, foarte mulţi prizonieri eliberaţi sunt atât de bulversaţi la ieşirea din închisoare încât mor călcaţi de maşini sau în alte accidente absurde.

Însă chiar şi luând aceste posibilităţi în calcul, cercetătorii au descoperit că rata deceselor în rândul bărbaţilor de culoare din închisoare rămâne semnificativ mai mică decât în rândul bărbaţilor de culoare care sunt liberi. Aşadar, oamenii de ştiinţă au tras concluzia că o explicaţie plauzibilă a acestui fenomen este faptul că bărbaţii de culoare nu au parte de asistenţă medicală adecvată în SUA, în sistemul public de sănătate.

Citește și: