4194 vizualizări 22 iul 2008

Prejudecăţile românilor au intrat adânc şi în viaţa intimă a acestora. Astfel, cele mai multe cupluri care ajung în jurul vârstei de 60 de ani încetează pur şi simplu să mai întreţină relaţii sexuale, pe motiv că sunt „prea bătrâni” pentru aşa ceva. Psihologii şi specialiştii sexologi susţin însă că funcţiile sexuale ale bărbatului sunt active până la moarte. Asta dacă nu intervin boli cronice care să presupună administrarea unor medicamente ce au ca efecte secundare impotenţa.

Pentru că, spun medicii, o boală cronică în sine nu provoacă impotenţă, ci doar disfuncţii sexuale. „Activitatea erectilă încetineşte, dar un bărbat de vârsta a treia poate avea o erecţie cel puţin o dată pe lună, pentru că hormonii sexuali sunt activi, la fel şi producţia de spermatozoizi”, afirmă psihologul Hanibal Dumitraşcu. Acesta susţine că modelul cultural îşi pune amprenta asupra comportamentului sexual, erotic al cuplurilor şi că sexul este tabu.

„Când copiii pleacă de acasă sau când părinţii devin bunici se instalează abstinenţa, care este autoimpusă şi nu are nici o legătura cu capacitatea de a întreţine relaţii sexuale. Este o interdicţie de ordin cultural pe care şi-o asumă cuplul, în special cuplul tradiţional, de la ţară, cu tipul de familie extinsă, în care toţi locuiesc în aceeaşi casă. În mediul urban, continuarea întreţinerii de relaţii sexuale după vârsta de 60 de ani depinde de modelele sexuale pe care cuplul şi le-a asumat, de comportamentul sexual obişnuit, dar şi de atracţia sexuală reciprocă. Am putea spune că în mediul rural abstinenţa se instalează mult mai devreme, chiar în jurul vârstei de 50 de ani, având în vedere că nepoţii apar destul de repede, pentru că vârsta căsătoriei este scăzută aici”, afirmă specialistul.

Dispariţia ovulaţiei scade dorinţa sexuală

La femei însă lucrurile sunt diferite odată cu înaintarea în vârstă. Instalarea menopauzei provoacă o scădere accentuată a libidoului, pentru că nu mai există ovulaţie, iar funcţi­ona­r­ea aparatului genital se modifică.
Chiar şi aşa, consideră psihologii, femeia poate ajunge la orgasm, pentru că acesta are o dimensiune emoţională foarte puternică. Păstrarea dorinţei sexuale şi după apariţia menopauzei este un lucru destul de des întâlnit. Problemele care apar însă sunt cele legate de deficitul de estrogen, care provoacă uscăciunea vaginală şi o lipsă a elasticităţii.

În aceste condiţii, pentru femeile la menopauză, raporturile sexuale pot fi însoţite de senzaţii de arsuri şi dureri, ducând la creşterea riscurilor de infecţii ale vaginului sau ale tractului urinar. Menopauza apare între 40 şi 55 de ani, tocmai de aceea medicii consideră că este prea curând ca femeile să înceteze raporturile sexuale. Pentru iritaţia şi uscăciunea vaginală, ginecologii recomandă lubrifiante vaginale. Totodată, cremele şi tabletele care conţin estrogeni pot avea efecte benefice în cazul mucoaselor uscate, subţiate şi iritate. Medicii mai prescriu, în aceste cazuri, şi tratamente hormonale cu acţiune strict locală.
 

Citește și: