219 vizualizări 2 mar 2011


Numărul bărbaţilor care vor suferi de depresie va creşte din cauza schimbărilor din societăţile occidentale, se arată într-un studiu publicat în Revista Britanică de Psihiatrie şi citat de BBC.

Concret, bărbaţii vor suferi deoarece joburile tradiţional masculine (cele din fabrici sau care presupun munca fizică) vor dispărea, fie prin mecanizare, fie prin mutarea acestor joburi în alte ţări (mai sărace).

În acelaşi timp, articolul precizează că, în acest moment, de educaţie superioară au parte mai multe femei decât bărbaţi, deci numărul gospodăriilor în care ele vor câştiga mai mult va creşte. Acest factor contribuie şi el la depresia bărbaţilor, susţine Dr. Boadie Dunlop, de la Şcoala de Medicină Emory din Atlanta (SUA).

El precizează că "secolul XXI va fi greu pentru bărbaţii occidentali, în special cei cu o educaţie precară", deoarece bărbaţii se identifică, în general, cu munca, iar şomajul îi afectează mult mai tare pe ei decât pe femei.

Psihologul Cosmo Hallstrom susţine că, "dacă timp de 20 ani ai turnat oţel şi se închide fabrica, nu poţi să te apuci imediat de altceva. Criza mondială afectează atât sănătatea mentală, cât şi cea fizică a bărbaţilor. Nu e prea plăcut să-ţi trimiţi soţia la muncă, iar tu să trăieşti ca un parazit".

Directorul Men's Health Forum, Peter Baker, spune că o altă deosebire între femei şi bărbaţi este că aceştia din urmă nu caută ajutor medical în cazul depresiei, preferând să se refugieze "în baruri". (Mihai Schiau)

Citește și: