Pelicula "Poziţia copilului", premiată anul acesta cu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, va debuta în cinematografele din Marea Britanie, în acest weekend. În acest context, BBC a publicat în ediţia electronică un material amplu despre "Noul Val" al filmului românesc.

"Toate valurile se sparg într-un final însă cei care au anunţat sfârşitul celui românesc s-au pronunţat prea devreme", apreciază jurnaliştii britanici.

Începutul noului val al filmului românesc a fost proclamat în urmă cu mai mulţi ani, odată cu succesul filmelor "Moartea domnului Lăzărescu" (2005) şi "4 Luni, 3 Săptămâni şi 2 Zile" (2007) la festivalurile internaţionale de profil. Aceste pelicule au fost "deschizătoare de drumuri" pentru alte lungmetraje precum "Califonia Dreamin'" (2007) sau "Amintiri din epoca de aur" (2009).

La cel mai recent festival de film din Europa, cel din Varşovia, România a intrat în competiţie cu al doilea cel mai mare număr de filme, respectiv patru, la egalitate cu Polonia şi cu doar unul mai puţin decât Cehia. "În timp ce niciunul dintre cele cinci filme din Cehia nu a câştigat un premiu, România şi-a asigurat un trofeu şi o declaraţie de apreciere", scrie presa străină, notând totodată că dominanţa peliculelor româneşti nu a fost strict cantitativă.

"Debuturi precum Love Building şi Micul Spartan au demonstrat originalitate acolo unde alţi regizori aflaţi la prima peliculă au oferit o imitaţie palidă a unor maeştrii ai cinematografiei", se arată în articol.

Regizorii români au dat dovadă de o mai bună construcţie a personajelor, un simţ ludic al umorului şi concluzii bine gândite.

"Filmele româneşti au avut partea lor de moarte, boală, singurătate şi trădare, dar au oferit un final pertinent, găsind un mod spiritual, uneori absurd de a răspunde imperfecţiunilor, compromisurilor şi dezamăgirilor din viaţă", notează Alison Frank.

Criticul de film s-a oprit asupra peliculei Love Building, regizată de Iulia Rugină, notând că filmul s-a bucurat de popularitate atât în rândul publicului român, cât şi în rândul juriului de la Varşovia.

"Love Building a fost foarte bine primit de către publicul din România. Asta a fost important pentru că este ceva rar. O parte foarte mare a populaţiei refuză să meargă la filme româneşti. Ştiu că nu se întâmplă frecvent ca un film care prinde la public să fie şi aclamat de către critici şi viceversa. De aceea este neaşteptat să le ai pe amândouă", a comentat Rugină.

Love Building este povestea a trei psihoterapeuţi care organizează o tabără la munte pentru cupluri care au probleme în relaţie. Ideea filmului s-a născut la finele unei şcoli de actorie de vară organizată de actorii Dragoş Bucur, Alexandru Papdopol şi Dorian Boguţa, psihoterapeuţii din lungmetraj, în timp ce restul personajelor sunt chiar actorii amatori care au participat la acele cursuri.

Filmul românesc care a avut cel mai mare succes la festivalul din Varşovia a fost "Câinele japonez", în regia lui Tudor Cristian Jurgiu. Filmul a fost distins cu premiul pentru cel mai bun regizor în secţiunea destinată cineaştilor aflaţi la primul sau al doilea lungmetraj.

Pelicula urmăreşte povestea unui bărbat în vârstă care şi-a pierdut soţia, casa şi mare parte din bunurile pe care le deţinea la o inundaţie. În viaţa sa, apare după mulţi ani, fiul plecat în străinătate, nevasta sa japoneză şi fiul lor de şapte ani.

"Publicul internaţional a ajuns să cunoască cinematografia românească prin realismul său puternic; anii următori ar putea fi marcaţi de către un val de filme mai populare, însă la fel de proaspete şi inovatoare, apreciate atât acasă cât şi peste hotare", concluzionează jurnaliştii britanici.

Citește și: