Mădălina CHIŢU
4383 vizualizări 4 nov 2011

Berea reduce riscului de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare, este benefică pentru sănătatea sistemului osos şi rehidratarea organismului. Acestea sunt câteva dintre beneficiile acestei băuturi care au fost prezentate în cadrul Congresului Federaţiei Europene a Societăţilor de Nutriţie (FENS), care a avut loc la Madrid şi unde s-au reunit experţi de renume în domeniul medicinei, nutriţiei şi alimentaţiei. Printre temele abordate în cadrul celei de-a 11-a ediţie a Congresului au fost şi cele referitoare la efectele pozitive pe care un consum responsabil de bere îl are asupra organismului uman.

Nutriţioniştii spun că pentru a beneficia de aceste efecte ale băuturii un bărbat ar trebui să bea până la trei pahare pe zi pentru bărbaţi, în timp ce femeile nu trebuie să depăşească două pahare.

Berea şi sănătatea sistemului osos

Dr. Jonathan J. Powell, de la Universitatea Cambridge, din Marea Britanie, a menţionat că datorită conţinutului de siliciu din bere, un mineral care are un rol important în menţinerea sănătăţii sistemului osos, berea este esenţială în menţinerea densităţii oaselor. "Consumul responsabil de bere este benefic pentru sănătatea oaselor nu doar datorită prezenţei siliciului în bere, dar şi datorită faptului că alcoolul din bere inhibă deteriorarea oaselor", a declarat specialistul.

Berea fără alcool şi calitatea laptelui matern

Dr. Maria Teresa Hernandez Aguillar, medic pediatru la Valencia Health Agency, a prezentat rezultatele studiului "Efectul berii fără alcool asupra laptelui matern".

Principala concluzie a cercetării arată că includerea berii fără alcool în dieta mamelor care alăptează poate optimiza nivelul antioxidanţilor din laptele matern.

"Am testat nivelul de antioxidanţi din laptele matern în trei stadii ale alăptării: în primele zile, după 15 zile şi după o lună de la începerea alăptării, când laptele matern este considerat a fi matur. Astfel, în cazul mamelor care au inclus în dietă berea fără alcool, am observat o scădere mai lentă şi mai mică a nivelului antioxidanţilor din laptele matern pe măsură ce acesta ajunge la maturitate decât în cazul mamelor care nu au consumat bere fără alcool", a declarat dr. Hernandez.

Medicul pediatru a subliniat că în cazul mamelor care au inclus în dieta lor şi berea fără alcool s-a observat un nivel mai scăzut de oxidare la nivel celular şi o creştere a nivelului antioxidanţilor atât în sânge, cât şi în urină.

Berea şi dieta sportivilor

Un alt studiu coordonat de dr. Manuel Castillo Garzon, profesor la Universitatea din Granada, a demonstrat rolului berii în refacerea metabolismului sportivilor.

Potrivit cercetătorilor, un consum responsabil de bere poate contribui la menţinerea nivelului glicemiei şi la reducerea variaţiilor hormonale cauzate de stres.

Maltodextrina, carbohidrat important în dieta sportivilor, prezentă în bere, împiedică apariţia hipoglicemiei pentru că aceasta se metabolizează lent, eliminând glucoza în sânge progresiv, fapt care menţine concentraţia de glucoză în sânge pentru o perioadă mai lungă de timp.

În plus, s-a observat faptul că un consum responsabil de bere - cu şi fără alcool, după efectuarea exerciţiilor fizice care implică o transpiraţie abundentă şi o temperatură ridicată a corpului, poate ajuta corpul să se rehidrateze în aceeaşi măsură în care o poate face şi apa.

"Burta de bere" este un mit

Alte studii au asociat consumul moderat de bere cu abilitatea organismului de a reacţiona la diverşi factori externi nocivi. Astfel, Dr. Ascension Marcos, preşedintele FENS, a prezentat rezultatele studiului: "Consumul responsabil de bere. Un studiu nutriţional şi imunologic".

Cercetarea a evaluat efectele berii asupra anumitor aspecte ale sistemului imunitar şi a concluzionat că dacă este băută de adulţi sănătoşi, berea poate îmbunătăţi răspunsul sistemului imunitar al acestora la entităţi responsabile de transmiterea bolilor infecţioase. "A fost observată o creştere a numărului leucocitelor, ceea ce ne demonstrează faptul că un consum responsabil de bere îmbunătăţeşte reacţia imunitară a organismului", a punctatat dr. Marcos.

Acest studiu a demontat încă o dată unul dintre miturile legate de bere, şi anume acela că berea îngrşă. "Pe întreg parcursul studiului nu a fost identificată nicio modificare în greutate a subiecţilor ca o consecinţă a consumului moderat de bere, ceea ce denotă faptul că un consum responsabil de bere nu conduce la apariţia a ceea ce popular numim "burta de bere'", a conchis cercetătorul.

Citește și: