Începând cu 18 martie, orice persoană privată sau companie va putea cumpăra spaţiu pe „.berlin”, graţie unei colaborări între administraţia oraşului şi organizaţia americană care coordonează sistemele de internet la nivel global, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN).

Aşadar, berlinezii care vor dori să aibă un astfel de domeniu vor trebui să scoată din buzunar între 30 şi 60 de euro pe an, relatează BBC News. Administratorul estimează că va reuşi astfel să strângă 500.000 de euro doar în primele 12 luni de funcţionare.

„Domeniile sunt descriptive, nu doar abrevieri criptice precum .org sau .com”, a explicat Dirk Krischenowski de la compania dotBerlin, administratorul noului domeniu. În opinia specialistului, domeniile diferenţiate pe localităţi vor produce o schimbare fundamentală a modului în care Internetul este utilizat în prezent.

Berlinul nu este însă singurul oraş care are un astfel de proiect, precizează sursa citată. Londra, Paris, New York, Johannesburg şi Nagoya îşi vor lansa şi ele propriile domenii. Cel al capitalei Regatului Unit va deveni funcţional în luna aprilie a acestui an.

În prezent, un singur site cu terminaţia „.wien”, reprezentând capitala Austriei, este funcţional, însă spaţiul pe acest domeniu va fi scos la vânzare pentru publicul larg abia luna viitoare.

 

Citește și: