Silviu Bănilă
361 vizualizări 23 oct 2018

Oamenii de ştiinţă germani au analizat fragmentele şi au descoperit că cinci din acestea „prezintă caracteristici ce nu se potrivesc întrutotul cu originea străveche şi nu vor mai fi expuse în muzeu”.

CNN a publicat în noiembrie 2017 un articol în care punea la îndoială autenticitatea fragmentelor Manuscriselor de la Marea Moartă, pe măsură ce familia Green se pregătea să inaugureze nou ei muzeu de 500 milioane de dolari. Muzeul Bibliei din Washington are vedere spre Capitoliul Statelor Unite ale Americii şi reprezintă o investiţie uriaşă pentru fondatorii săi evanghelişti.

Cercetătorii spun că falsurile ar putea face parte din una din cele mai elaborate escrocherii cu obiecte biblice, de la „Evanghelia după Soţia lui Isus”, un eşec lamentabil, care a indus în eroare un cercetător de la Harvard şi a ajuns în paginile ziarelor în 2012. Unii experţi estimează că 70 de fragmente false au ajuns pe piaţă în ultimii 16 ani.Green este o familie miliardară din Oklahoma, deţinând lanţul de magazine Hobby Lobby şi desfăşurând o luptă religioasă cu administraţia Obama, pe fondul acoperirii costurilor pilulelor de contracepţie în planurile de asigurare medicală.

„Am sperat ca testele să aibă alte rezultate, dar aceasta e o ocazie pentru a educa publicul cu privire la importanţa verificării autenticităţii obiectelor biblice rare şi suntem complet transparenţi”, a declarat Jeffrey Kloha, curatorul şef al Muzeului Bibliei.

Alţi cercetători au ridicat în ultimii ani întrebări cu privire la fragmentele de la Marea Moartă, spunând că dealerii fără scrupule profită de evangheliştii bogaţi, precum familia Green şi fac milioane de dolari.

În 2017, compania familiei Green, Hobby Lobby, a plătit 3 milioane de dolari şi a returnat o serie de obiecte furate din Irak, ca parte a unui acord cu Departamentul de Justiţie.

Steve Green, fondatorul şi preşedintele muzeului, nu a spus câţi bani a cheltuit familia pentru cele 16 fragmente ale Manuscrisului de la Marea Moartă. Acestea ar putea costa însă milioane de dolari, potrivit cercetătorilor.Familia de bogătaşi a refuzat să comenteze ştirea privind falsul de la muzeu, dar un lucru este clar: din cele 16 fragmente, 7 NU vor mai fi expuse şi 9 vor fi supuse unor expertize riguroase. Trei din cele nouă obiecte sunt expuse acum la muzeu, alături de un semn care precizează că există semne de întrebare vizavi de autenticitatea lor.

Alţi cercetători au spus că 2-4 din cele 16 fragmente de la Marea Moartă sunt autentice, în timp ce 8 sunt false.

În aprilie 2017, Muzeul Bibliei a trimis cinci fragmente către Bundesanstalt fur Materialforschung undprufung (BAM), un institut german pentru analiza materialelor, unde savanţii au analizat la un microscop digital 3D fragmentele, inclusiv cerneala şi sedimentele de pe pergament.

Ei au concluzionat că falsificatorii scriu peste pergamentul sau pielea străveche, pentru ca acestea să pară autentice, până când cerneala este testată.

Raportul lor a ridicat semne de întrebare cu privire la autenticitatea celor cinci relicve religioase.

Înainte ca Manuscrisele de la Marea Moartă să fie descoperite, în urmă cu 70 de ani, cele mai vechi versiuni ale Bibliei Evreieşti aparţineau secolului al IX-lea.

Oierii beduini au găsit însă relicvele vechi de 2.000 de ani în peşterile din Qumran, pe coasta vestică a Mării Moarte. Descoperirea a fost atât de vastă, cu peste 900 de manuscrise şi 50.000 fragmente, iar cercetătorii au avut nevoie de şase decenii pentru a le excava şi expune publicului.

Unii cercetători au acuzat familia Green că s-a grăbit să cumpere multe obiecte străvechi, fără să le verifice autenticitatea sau fostul proprietar. Într-un interviu oferit toamna trecută, la deschiderea muzeului, Steve Green a declarat pentru CNN că nu este sigur cine a vândut familiei fragmentele de la Marea Moartă. „Au existat surse diferite, dar nu ştiu exact de unde provin”.

Citește și: