Adriana Stanca
3276 vizualizări 31 mai 2014

Un lăcaş de cult din Capitală a devenit cea mai mică catedrală din lume aparţinând Bisericii Catolice. Este vorba despre biserica „Sfântul Vasile cel Mare”, de pe strada Polonă, care a primit statutul de Catedrală după înfiinţarea Eparhiei greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucureşti şi alegerea primului său Episcop eparhial, Preasfinţitul Mihai Frăţilă.

Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” a fost ridicată în anul 1909 de Raymund Netzhammer, Arhiepiscop latin de Bucureşti, pentru românii greco-catolici stabiliţi în Vechiul Regat, scrie vicariatbucureşti.ro.

FOTO: Gelu Trandafir

Arhiepiscopul a încredinţat această lucrare arhitectului Nicolae Ghika-Budeşti, cel mai bun specialist în arhitectura moldovenească a epocii lui Ştefan cel Mare şi Petru Rareş – stil ce caracterizează şi lăcaşul de cult.

FOTO: Gelu Trandafir

Episcopul Raymund Netzhammer a dorit ca împodobirea bisericii să fie încredinţată Şcolii de la Abaţia Beuron (Germania) şi executată de pictorii bisericeşti Gottfried Schiller şi Iulius Ostermaier din Ravensburg, care au folosit tehnica culorilor minerale a lui A. W. Keim.

FOTO: Gelu Trandafir

De-a lungul timpului, la biserica „Sfântul Vasile cel Mare” au slujit preoţi şi parohi recunoscuţi şi acum pentru sacrificiul făcut în numele credinţei, mai ales în perioada comunistă.

Ioan Bălan a fost primul preot slujitor al lăcaşului, la a cărei sfinţire au luat parte PS Raymund Netzhammer, arhiepiscopul romano-catolic de Bucureşti, şi Prinţul Vladimir Ghika. Ioan Bălan avea să devină ulterior episcop greco-catolic. A fost arestat în 1949, a supravieţuit închisorii de exterminare de la Sighet, dar a murit în 1959 sub arest la mănăstirea ortodoxă de la Ciorogârla.

Lui i-au urmat episcopii Vasile Aftenie, Tit Liviu Chinezu, Zenovie Pâclişanu şi Fericitul Vladimir Ghika.

Citește și: