Ana Obretin
1110 vizualizări 13 dec 2018

5 milioane de dolari şi jumătate din încasările viitoare trebuie să plătească muzicienii R&B Robin Thicke şi Pharrell Williams, moştenitorilor lui Marvin Gaye, a decis un tribunal american, pentru că i-au plagiat o piesă. După 5 ani de procese, cei doi au pierdut şi ultimul apel, anunţă bbc.com.

În 2015, Tribunalul Districtual din Los Angeles a dat dreptate Fundaţiei Marvin Gaye, considerând că anumite fragmente din single-ul "Got to Give It Up", lansat de Marvin Gaye în 1977, au fost preluate de Robin Thicke şi Pharrell Williams în cântecul lor R&B din 2013 "Blurred Lines" care a avut mare succes pe plan internaţional. Judecătorul a decis atunci că moştenitorii cântăreţului Marvin Gaye trebuie să primească 4 milioane de dolari cu titlu de daune şi suma de 3,4 milioane de dolari ca parte a încasărilor obţinute de cei doi plagiatori în Statele Unite ale Americii.

În martie 2018, Curtea de apel din California a validat decizia iniţială, însă despăgubirile au fost reduse la 5,3 milioane de dolari.

Moştenitorii lui Marvin Gaye au câştigat şi dreptul la 50% din încasările generate în viitor de "Blurred Lines", care, în 2013, a fost piesa cu cele mai mari vânzări la nivel mondial, generând până în prezent venituri de 16 milioane de dolari. "Blurred Lines" a generat multe controverse şi din cauza versurilor sale, considerate misogine.

Robin Thicke a interpretat acest cântec la ediţia din 2013 a galei MTV Video Music Awards, realizând cu acea ocazie un moment artistic extrem de controversat, din cauza coregrafiei provocatoare, cu accente pornografice, alături de cântăreaţa pop Miley Cyrus.

Ulterior, Robin Thicke a mărturisit în instanţă că este un admirator al muzicii lui Marvin Gaye încă din copilărie, dar că piesele "Blurred Lines" şi "Got to Give It Up" se aseamănă doar în privinţa genului căruia îi aparţin.

Muzicianul american Marvin Gaye (1939-1984) a debutat alături de grupul de doo-wop The Moonglows la sfârşitul anilor '50, urmând apoi o carieră solo. Datorită unei serii de hituri, precum "How Sweet It Is (To Be Loved by You)", "I Heard It Through the Grapevine" şi duetelor cu Mary Wells şi Tammi Terrell, a fost numit "prinţul Motown" şi "prinţul muzicii soul". Cântăreţul american a decedat în 1984, la vârsta de 44 de ani, împuşcat mortal de tatăl său.

 

Citește și: