Mihaela STOICA
432 vizualizări 25 mar 2018

Booktuberi sunt o comunitate a oamenilor pasionaţi să citească care, prin recenziile pe care le fac, încearcă să arate video lumea minunată a cărţilor în propriul stil.

Cei care fac BookTube în România sunt în general tineri care, în viaţa de zi cu zi, au joburi care nu au neapărat legătură cu literatura, sunt studenţi sau chiar elevi. La ediţia din acest an a Final Frontier vor vorbi booktuberii Irina Citeste, Cristina Boncea, Daria Prietena cu Cartile, Bookinista08 şi Dor de lectura. Irina Citeşte, pe numele ei real Irina Stoica, este filolog de profesie. Cristina Boncea este studentă şi scriitoare. Daria Prietena cu Cartile este unul dintre cele mai tinere personaje din lumea booktuberilor români, are 12 ani şi este elevă. Loredana (Bookinista08) este traducător, iar Lucian (Dor de lectură) lucrează la o firmă de consultanţă. Descopera.ro i-a luat la întrebări despre ei, BookTube, cărţi şi nu numai, iar răspunsurile lor le puteţi găsi mai jos.

Cum v-a venit ideea să faceţi BookTube?

Cristina Boncea: Când aveam treisprezece ani deţineam deja un blog de cărţi şi mi-a venit ideea de a face o recenzie video la unul dintre romanele Cristinei Nemerovschi. Am abandonat acel proiect fiindcă nimeni altcineva nu se preocupa în acea perioadă de booktubing, însă am revenit la el în anul 2015, fiind inspirată de grupul celor cinci care au înfiinţat Cartepidemia. Perioada a coincis cu data publicării primului meu roman, Octopussy, aşa că m-am gândit că ar fi un adaos convenabil ca promovare, alături de site-ul meu oficial.

Daria prietena cu cartile: Pur şi simplu voiam să vorbesc cu cineva despre cărţile pe care le citeam.

Irina Citeste: Canalul meu a pornit ca o extensie a blogului – de ceva vreme scriam pe blog doar despre cărţi şi începusem, uşor-uşor, să descopăr BookTube-ul din străinătate. M-am întrebat câteva luni “cum ar fi dacă?”, până când am înregistrat pentru prima dată. După aceea a fost foarte simplu.

Loredana / Bookinista08: Ideea a căpătat contur în decurs de câteva luni, fiindcă mi-am făcut cu greu curaj să mă expun într-un asemenea mod în faţa lumii întregi. Dar tot urmăream, şi urmăresc în continuare, câteva persoane dragi din SUA, Regatul Unit şi Australia, care fac BookTube, şi mi-am spus: dar oare ce se va întâmpla dacă mă apuc şi eu de BookTube? Am crezut sincer, şi am avut dreptate, că pot stabili aşa o legătură mult mai sinceră şi mai directă cu iubitorii de lectură de pretutindeni, decât prin scris.

Dor de lectura: Da, e o poveste pe care o relatez cu plăcere deoarece mereu îmi aduce un zâmbet pe chip când mă gândesc la acest lucru. După ce am comandat un pachet de cărţi la mâna a doua a autorului meu favorit, Stephen King, de la o doamnă din Cluj, am fost sunat de aceasta să fiu informat de starea cărţilor şi să negociem preţul. Din una în alta am aflat că şi dânsa e fan King, aşa că în loc să discutăm afaceri, am început să vorbim despre cărţi şi ce ne place la acest autor, să împărtăşim păreri etc. După mai multe zile în care efectiv vorbeam la telefon despre diferite cărţi a vrut să ştie despre ce este vorba în noua carte a lui King „Dr. Sleep”. Lovit de o inspiraţie de moment, am hotărât brusc să vorbesc despre acestă carte şi predecesoarea acesteia „Shining” într-un clip pe care sa îl postez pe Youtube. Am încropit rapid un intro şi am filmat cu telefonul mobil, am postat şi am aşteptat. Iniţial, clipul trebuia să fie urmărit doar de persoana în cauză, dar vizualizările creşteau constant depăşind 100, ceea ce pentru mine la vremea respectivă a fost mai mult decat incredibil.

CITEŞTE PE DESCOPERA.RO CONTINUAREA INTERVIULUI

Citește și: