8149 vizualizări 21 nov 2007

Nordul Capitalei stă pe o imensă salbă de ape geo – termale, de 38 de grade. „Punga” de ape începe de la Aviaţiei şi se întinde până spre Otopeni, Baloteşti, Moara Vlăsiei şi Snagov. Pe măsură ce se depărtează de Capitală, apele sunt tot mai fierbinţi, la Snagov, de pildă, ajung până la 84 de grade. Nu se ştie cât de mare este zăcământul, dar se bănuieşte că ar avea miliarde de metri cubi de apă. Bine exploatate, acestea ar putea deveni o adevărată comoară pentru Capitală. „În principiu, apele geo – termale pot produce curent electric, dacă au o temperatură mare, mai pot încălzi apartamente, pot da apă caldă menajeră şi sunt foarte bune pentru balneaţie. Dintre toate aceste aplicaţii, apele din Bucureşti pot fi valorificate excelent prin balneaţie.

Calităţile apei de aici sunt la fel ca cele de la Băile Felix sau de la Mangalia. S-ar mai putea face şi încălzire, dar numai la locuinţele noi, care sunt construite astfel încât să dea căldură prin podea. Aceste ape au potenţial energetic numai de la 40 – 45 de grade în sus”, ne-a explicat Mihai Sârbulescu, director adjunct de producţie la SC Foradex SA. Societatea este singura care exploatează apele termale de sub Bucureşti, pompându-le la suprafaţă. Înainte de ‘89, oraşul Otopeni era încălzit cu astfel de ape, scoase de Foradex.

Unicul bazin cu ape geo – termale din zonă există în spatele Casei Presei. Clienţii obişnuiţi sunt pensionarii, vin cu trimitere de la medic, iar curele de aici sunt doctorie curată. După şedinţe repetate de câte 20 de minute, se pot vindeca de reumatism, boli vasculare şi locomotorii, boli de piele, sechele posttraumatice. Apele mai sunt bune şi pentru afecţiuni ginecologice, ischemie periferică şi boli vasculare.

Baie la 40 de grade pe cod roşu de caniculă

Din păcate, bazinul este deschis numai în perioada aprilie – noiembrie. Dacă arunci un ochi în curte, n-ai bănui că acolo se află un asemenea bazin. Ştrandul este acoperit cu două cupole asemănătoare celor care învelesc gurile de metrou, iar locul pare mai degrabă părăginit. „Vara, indiferent de temperaturi, veneau oameni cu duiumul. Incredibil, dar să-i fi văzut vara trecută, când a fost codul roşu, cum veneau să se îmbăieze la 40 de grade! Intrarea costă în jur de 160 de mii vechi, de dimineaţa până seara”, spune paznicul. În spate, abia vizibilă, se află pompa care scoate apa termală de la aproape 3.000 de metri. „Pompează 12 litri pe secundă, bazinul se umple în şase ore”, explică paznicul.

Ce ar putea face statul pen­tru a folosi această resursă re­ge­nerabilă? „Ar fi util un fond de dezvoltare pentru astfel de resurse. Cu o parte din acei bani ar putea fi repuse în funcţiune sonde care acum sunt inactive. Apoi, tot cu bani de acolo, s-ar putea cerceta pentru a descoperi noi perimetre cu apă geo – termală. În general, s-ar putea face o legislaţie mai favorabilă resurselor regenerabile. La fel, în proiectele pentru clădirile noi s-ar putea ţine cont de sistemul de încălzire prin podea sau cu pompe de căldură, folosind apa geo – termală. Astfel, unele cartiere ar putea deveni independente de petrol”, spune Mihail Smărăndescu, director general al Foradex.

Hotelurile Călimăneştiului, încălzite cu apă termală

Cele mai bune ape geo – termale ale României se află la Călimăneşti (97 de grade). Mai sunt şi alte zăcăminte pe Valea Oltului, apoi salba de ape merge spre vest, începând cu Jimbolia şi urcând până spre Satu Mare. Încălzire şi apă caldă menajeră pe bază de apă termală se fac acum la Călimăneşti, Sânnicolau Mare, Nădlac şi Lovrin de Timiş. La Călimăneşti, de pildă, un întreg lanţ de hoteluri se încălzeşte pe bază de apă geo – termală, de şase ani.

Ţările cu ape foarte fierbinţi deja produc curent electric cu ajutorul acestei resurse: Japonia (apa ajunsă la  300 de grade este abur curat), Indonezia, Filipine, Noua Zeelandă, Toscana, Islanda, Canada (Nevada). La nivel mondial, relansarea resurselor regenerabile, implicit a celor geo – termale, a luat startul pe la începutul anilor ‘80. 

 

Citește și: