Raluca Lazaroi
336 vizualizări 24 dec 2018

Capra cu care feciorii merg la colindat se confecţionează dintr-un lemn scurt, cioplit în formă de cap de capră, care se înveleşte cu blănuri şi o pătură, pentru a fi cât mai real.

Bunica Virginia Linul, e cea care ştie cum se pregăteşte capra şi care e secretul pentru ca animalul nepotului să fie cel mai frumos.

“La capră, prima dată se pune icoana Domnului Hristos, cu Naşterea Domnului. După acceea, se pun betelele pe un covor şi apoi pielea de capră ca să fie cât mai adevărată, cum a fost capra mai demult... Pe covorul care îl are capra se pun apoi alte betele şi o creangă de brad. Trebuie puse şi două clopoţele înainte. Apoi se mai pun şi fundiţe şi se încarcă foarte bine, ca să fie mai faină decât toate caprele celorlalţi copii din sat”, povesteşte Virginia Linul.

În ziua de Ajun bunica face ultimele retuşuri şi repetiţiile cu nepotul, Cristian, înainte să meargă la colindat.

Bunicii din Salva predau nepoţilor secretele pregătirii Caprei pentru colinda de Crăciun

Umblatul cu Capra ţine, de regulă, de la Crăciun până la Anul Nou şi este un obicei străvechi, ce face parte din tradiţiile de iarnă, păstrat cu sfinţenie în satele din Bistriţa-Năsăud.

Credinţa populară spune că acest animal, capra, alungă spiritele rele şi aduce noroc în noul an.

În comuna Ilva Mare din Bistriţa-Năsăud, în Ajunul Crăciunului pornesc prin sat "belciugarii" - tineri costumaţi în capră, soldat, urs, preot, jandarm, doctor, mire şi mireasă, care interpretează, în fiecare casă, o mică scenetă. Obiceiul nu este specific creştinismului, dar oamenii de pe Valea Ilvelor cred că gospodăria în care joacă "belciugarii" va fi una bogată în anul care vine. De aceea, toată lumea îi aşteaptă şi îi răsplăteşte.

Foto: Captură

Citește și: