44 vizualizări 21 aug 2009

Prima instituţie de reabilitare a dependenţilor de internet se va deschide în curând într-un parc de cinci hectare, la doar câţiva km de campusul Microsoft, iar tratamentul în acest centru va costa 14.500 de dolari, informează presa de specialitate.

Responsabilul instituţiei de reabilitare a dependenţei legate de mediul online spun că misiunea centrului este aceea de a-i reconecta la realitate pe tinerii care petrec multe ore pe zi în faţa calculatorului.
Tratamentul se desfăşoară timp de şase săptămâni, iar care pacienţii sunt ţinuţi departe de jocurile video şi sunt supuşi unor programe de relaxare prin sport în aer liber. Tot aici se încearcă obişnuirea pacienţilor cu un stil de viaţă sănătos. De asemenea, dependenţii de internet mai beneficiază de consiliere profesională şi psihologică. Taxa de 14.500 de dolari pentru tratamentul oferit de clinică nu este suportată de asigurarea de sănătate.

Supraponderalii şi deprimaţii sunt dependenţi de internet

În momentul de faţă nu se cunosc tratamente specifice pentru dependenţa de internet, pentru că şi cunoştinţele medicale în domeniu sunt extrem de limitate. Săptămâna aceasta, cel mai recent studiu dedicat adulţilor dependenţi de internet a încercat să identifice care sunt afecţiunile dependenţilor de internet. Cele mai multe persoane care suferă de dependenţa de mediul virtual par a fi supraponderalii şi deprimaţii. Autorii studiului au recunoscut că sunt incapabili să dovedească un veritabil raport de cauzalitate între jocurile video şi comportamentul de care dau dovadă majoritatea dependenţilor de internet.

În Olanda şi Belgia, dependenţa de internet este tratată din 2006 în instituţii specializate, iar în Franţa există un centru de reabilitare a dependenţilor de jocuri video şi internet, înfiinţat la sfârşitul anului trecut în oraşul Nantes, din vestul Franţei. Acest gen de dependenţă "este o problemă de sănătate publică prea puţin luată în considerare în prezent", explică reprezentantul centrului de la Nantes Cristelle Andress la inaugurarea instituţiei.

Peste 10 milionane de adolescenţi chinezi, fani ai computerului

Centrele de reabilitare a dependenţilor de internet din China au fost luate în vizor de autorităţi şi de presa din întreaga lume după ce au avut loc mai multe abuzuri asupra unor tineri, care s-au soldat cu decesul unui adolescent şi spitalizarea unui copil de 14 ani. Adolescentul a fost adus în stare gravă la spital după ce a fost bătut într-o tabără de reabilitare a dependenţilor de internet din sud-est-ul Chinei, în încercarea de a-l dezvăţa de obiceiul navigării online, informa, miercuri, AFP, citând China Daily. Incidentul a avut loc la doar câteva săptămâni după ce un alt adolescent a fost ucis în bătaie într-o tabără de acelaşi gen din sudul ţării.
Potrivit unui studiu realizat anul trecut de Asociaţia de internet a tinerilor chinezi, peste 10 din 100 de milioane de adolescenţi chinezi sunt dependenţi de internet, iar în toată ţara sunt aproximativ 400 de centre de reabilitare pentru acest gen de "afecţiune". Luna trecută, ministrul Sănătăţii din China a interzis folosirea electroşocurilor în tratamentul dependenţei de internet.

Experţii medicali chinezi au pledat pentru adoptarea unor legi şi reglementări specifice, care să supervizeze activitatea taberelor unde părinţi îşi trimit copiii pentru a-i ţine departe de computere şi de internet.

 

Citește și: