Mihai SCHIAU
4549 vizualizări 3 iul 2011

O fotografie care înfăţişează cada de baie, perfect conservată, a căpitanului de pe Titanic a fost făcută publică, scrie Daily Mail. Cada din porţelan, dotată cu un sistem de ţevi atât pentru apă dulce, cât şi pentru apă de mare, a rămas în cabina căpitanului, pe fundul oceanului, pentru aproape o sută de ani.

Cada de baie a căpitanului de pe Titanic. Sursa: Reuters

Edward Smith s-a scufundat, pe 14 aprilie 1912, împreună cu vaporul pe care îl naviga. În tragedie au murit aproape 1.500 de oameni.

Căpitanul Edward Smith. Sursa: Alamy

Fotografia cu cada, alături de altele nemaivăzute până acum, au fost prezentate în cadrul unui proces legat de drepturile de recuperare a epavei Titanicului. Cei prezenţi la înfăţişare au fost invitaţi să facă un tur tridimensional al pupei vaporului (partea din spate), în care se poate observa epava aflată într-o stare avansată de degradare.

Două fotografii cu epava Titanicului. Sursa: AP

Deşi rămăşiţele Titanicului au fost descoperite în urmă cu 26 de ani, nici până astăzi nu s-a stabilit cine are dreptul să le recupereze de pe fundul Atlanticului. Până acum, au fost aduse la suprafaţă peste 6.000 de obiecte, în valoare de peste 75 de milioane de euro.

Deşi se spunea că nu se va scufunda niciodată, Titanicul n-a mai avut o a doua ieşire pe mare. Sursa PA

Rămăşiţele vaporului acoperă o suprafaţă de 39 de kilometri pătraţi, situată la 4 kilometri adâncime. Distanţa dintre locul unde se află prora (partea din faţă a vaporului) şi pupa (partea din spate) este de 610 metri. Printre cei care au explorat situl, de-a lungul timpului, se numără şi James Cameron, regizorul peliculei "Titanic", din 1997.

Titanicul s-a scufundat în timpul primei sale călătorii, după ce s-a izbit de un aisberg. În urma incidentului, au murit peste 1.500 dintre cei 2.228 de pasageri ai vaporului de lux.

O expoziţie care prezintă obiectele recuperate de pe Titanic este deschisă la Londra până pe 31 iulie

Citește și: