Florin Jinga
552 vizualizări 4 feb 2019

Yohannes Tesfamariam, un etiopian creştin-ortodox în vârstă de 61 de ani, este considerat de către adepţii săi un îndrumător binecuvântat cu puteri vindecătoar, informează The Atlantic.  

Yohannes face parte dintr-un nou trend al creştinismului etiopian, care este cel mai vizibil în bisericile protestante de aici, însă treptat începe să aibă impact şi asupra comunităţii ortodoxe. Acesta este caracterizat de predicatori carismatici ca o abordare antreprenorială a mass-mediei şi o viziune internaţională.  

Toate aceste trăsături arată influenţa pentecostalismului, o mişcare protestantă care creşte foarte rapid şi care pune accentul pe o experienţă personală cu Dumnezeu. Cultul penticostal adună din ce în ce mai mulţi adepţi în Africa, transformând unele dintre cele mai vechi societăţi creştine, inclusiv ortodoxia etiopiană.

Predicatorul Yohannes călătoreşte deseori în toată lumea pentru a-şi răspândi mesajul, iar misiunea sa a reuşit să capete un ecou: peste 40.000 de pelerini vin în Wenkeshet, mănăstirea fondată de Yohannes acum peste 20 de ani, în fiecare lună, iar câteva mii de adepţi ai acestuia locuiesc în corturile din curtea lăcaşului de cult. Pelerinii vin tocmai din Europa, Statele Unite şi Orientul Mijlociu.

În curtea mănăstirii este şi un magazin care vinde tricouri, CD-uri şi cărţi scrise chiar de Yohannes. Predicatorul îşi doreşte să transforme lăcaşul într-un centru de recreere care să devină o atracţie turistică.  

Printre ritualurile transmise live pe Facebook şi postate pe canalul de YouTube al mănăstirii se numără exorcismul, botezul şi diferite „miracole”.

Adepţii călugărului cred că sunt vindecaţi de anumite afecţiuni fizice şi mintale, în urma ceremoniilor. Unii dintre ei susţin că au fost vindecaţi doar uitându-se la slujbe din faţa unui monitor din casele lor situate în celălat capăt al lumii şi îl consideră pe Yohannes ca fiind un nou Mesia. 

În ochii tradiţionaliştilor creştin-ortodocşi, aceste practici sunt controversate nu numai din perspectiva lor antreprenorială, ci şi pentru că pun accentul pe puterea predicatorului, ca individ: „Indivizii nu ar trebui să iasă în evidenţă: asta a fost identitatea Bisericii timp de secole,” spune un absolvent al Şcolii de Teologie din Etiopia.

Foto: Captură

Citește și: