226 vizualizări 3 sep 2009

Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, este primul donator înregistrat în Registrul Român de Donatori Neînrudiţi, pe care România îl deţine începând de astăzi. Un registru pe care mii de români îl aşteptau şi care a devenit realitate în urma campaniei sociale iniţiate de Ştirile Pro TV, Avem viaţă în sânge, demarate de Paula Herlo. “Am pornit această campanie visând la ziua asta”, spune corespondentul special al Ştirilor. Paulei i-a venit ideea înfiinţării acestui Registru pe când se afla la la Barcelona, unde făcea reportaje despre sistemul de transplant de organe pentru campania Pro-ului Există viaţă după moarte.

“Atunci am aflat că România este una dintre puţinele ţări din lume care nu are Registrul Donatorilor Onorifici de Măduvă (celule stem hematopoetice). De aceea bolnavii care suferă de o formă de cancer al sângelui trebuie să se trateze în străinătate, unde o astfel de procedură costă peste 150.000 de euro”, spune Paula Herlo. Asta în condiţiile în care în România se face transplant medular, însă numai de la donatori înrudiţi. Acest registru trebuia înfiinţat pentru ca toată lumea să aibă şanse la viaţă, crede jurnalista.

În România 3.000 de copii sunt diagnosticaţi cu talasemie majoră, ce se poate trata doar cu transplant medular, 1.000 de persoane suferă de limfom Hodkin sau non Hodkin şi 100 de bolnavi de leucemie aşteaptă un transplant medular de la un donator onorific. “Cred că Registrul va însemna mult pentru ei şi pentru cei care, în viitor, vor avea nevoie de un astfel de tratament”, spune Herlo. De ce s-ar înscrie românii în Registru, ştiind că e un gest umanitar şi nu remunerat? “Pentru că eu cred ca oamenii sunt buni. Iar românii au dovedit de multe ori că sunt inimoşi”, afirmă jurnalista. “Gândiţi-vă că ceea ce pentru noi înseamnă un efort de câteva ore cât îi ia aparatului să recolteze celulele stem din sânge, înseamnă pentru un bolnav de leucemie viaţa”.

Potrivit corespondentului Ştirilor, campania a fost una impresionantă – “gândiţi-vă că aveam în faţă oameni pe care sistemul nostru sanitar îi condamnase la moarte” – dar bine primită de public. O parte dintre cazurile prezentate la Ştiri au ajuns la tratament în străinătate, au făcut transplant de celule stem “şi îi aşteptăm să se întoarcă acasă”, spune Paula Herlo. Acum, datorită acestui Registru, românii se pot trata în ţară. Deşi nu şi-a imaginat un interval în care o necesitate să devină realitate, Herlo recunoaşte că îşi dorea că registrul să se înfiinţeze în acest an: "Şi s-a întâmplat! Desigur că nu mă voi opri aici. Pentru mine, campania se va încheia în momentul în care angajaţii registrului român vor găsi un donator neînrudit compatibil cu un bolnav, iar transplantul se va face în ţara noastră”.

Citește și: