Simona TUDORACHE
5971 vizualizări 25 mar 2017

„Din punct de vedere genetic, bărbaţii sunt structuraţi în aşa fel încât simt nevoia de a dovedi că sunt puternici, potenţi, capabili. Când vorbim despre putere şi potenţă, ne referim aici la trei aspecte importante. Primul plan este cel sexual, un bărbat care nu obţine performanţă, aşa cum o gândeşte el, se va simţi inferior, incapabil, aşa că stima de sine va scădea considerabil. Un alt aspect important este potenţa financiară, pentru că fiecare bărbat îşi doreşte să se simtă capabil să aibă grijă de el, să câştige suficient cât să fie independent şi să îşi poată susţine familia (chiar dacă ne referim la o potenţială familie). Cel de-al treilea aspect esenţial pentru un bărbat, care îi oferă putere, asta dacă este îndeplinit, este cel social. Importanţa pe care simte că o are în contextul social, validarea şi recunoaşterea sa ca mascul îi asigură o stimă de sine ridicată, siguranţă şi încredere’’, precizează psihologul Andra Tănăsescu pentru Gândul.

În general, faţă de cel de lângă noi, este de preferat să păstrăm o atitudine de susţinere, să evităm sublinierea lucrurilor care nu au ieşit aşa cum şi-ar fi dorit, să ne focusăm pe reuşite, să îl ajutăm să se concentreze pe lucrurile pozitive. „ Primul şi cel mai benefic lucru pe care îl putem face este să îi fim alături, să îi arătăm aprecierea pentru rezultatele pe care le obţine. Prin validarea reuşitelor sale, contribuim la consolidarea încrederii pe care o are în forţele proprii.

O atitudine critică, atacarea directă a virilităţii sale, atât din punct de vedere sexual, cât şi din punct de vedere social şi profesional, poate fi un mod de a scădea încrederea unui bărbat în propriile puteri. Astfel va începe să îi evite pe ceilalţi şi va avea rezultate din ce în ce mai mici’’, mai spune psihologul Andra Tănăsescu.

De multe ori, femeile încearcă să deţină rolul principal într-o relaţie, dar această formă de manifestare poate fi una total greşită. „Atunci când o femeie adoptă o atitudine masculină, şi încearcă să facă ea totul, să ia toate deciziile, să acţioneze în orice situaţie, îl lasă pe el fără scop. Astfel, îl face să devină slab şi vulnerabil. Printr-o atitudine de acest fel, din punct de vedere emoţional şi psihologic, o femeie îl poate „castra”, îl poate face să se simtă nesigur şi incapabil ca bărbat’’, adaugă specialistul.  

De cealaltă parte, şi femeile au slăbiciunile lor. Acestea tind să se izoleze când se simte neînţelese de partener.  „De cele mai multe ori, când o femeie nu este apreciată pentru calităţile sale, iar feminitatea ei este respinsă sau criticată, aceasta poate avea un sentiment de ruşine, lucru care poate o face să se simtă vulnerabilă.

Semnalele mixte sunt un alt motiv pentru care o femeie se poate simţi debusolată, ea devenind astfel confuză cu privire la interesul real pe care bărbatul îl are faţă de ea. Acest fapt va trezi în ea un sentiment de nesiguranţă şi neîncredere, atât în bărbatul cu care este, cât şi în propria persoană’’, mai spune psihologul Andra Tănăsescu

Critica, judecata şi respingerea sexualităţii sale pot face o femeie să se inhibe şi să respingă avansurile unui bărbat. „De asemenea, abordarea insistentă, chiar agresivă, a unui bărbat de a începe o relaţie, îi poate crea femeii sentimentul de nesiguranţă, neîncredere şi chiar de teamă. În acest caz, femeia va simţi nevoia să fugă, să se protejeze şi să evite orice contact cu un astfel de partener.

În primul rând, o femeie trebuie să se accepte aşa cum este, să îşi recunoască, pe lângă „defecte” (ce consideră ea ca fiind defect), atât calităţile, cât şi atuurile pe care le are, să caute să îşi concentreze atenţia mai degrabă pe lucrurile pozitive.

Atâta timp cât există dorinţă şi voinţa de a merge pâna la capătul schimbării, orice este posibil şi vom reuşi orice ne propunem’’, concluzionează psihologul Andra Tănăsescu pentru Gândul.

Citește și: