Laura HOLBAN
121 vizualizări 23 mar 2011

"Sexul şi exerciţiile fizice pot creşte riscul atacurilor de cord în cazul celor care nu sunt obşnuiţi cu efortul", arată un studiu publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicilor din America. Analiza a combinat rezultatele a 14 studii efectuate pe un număr total de peste 6.000 de pacienţi, anunţă Huffington Post.

"Cu cât oamenii depun mai des efort în mod normal, cu atât este mai mic riscul ca activitatea sexuală sau cea fizică să declanşeze atacul de cord", a declarat Issa Dahabreh, doctor la centrul medical Tufts din Boston. Aceasta nu spune că persoanele sedentare nu ar trebui să mai facă mişcare deloc, de frica unui atac de cord, ci că ar trebui să îşi stabilească o rutină şi să crească încet în intensitate.

  • "Nu vrem să promovăm prin studiul nostru faptul că oamenii ar trebui să renunţe la a mai face mişcare. Din contră, să facă dar să crească treptat ritmul", a adăugat Dahabreh.

Oamenii de ştiinţă nu au găsit o legătură reală între relaţiile sexuale şi moartea subită cauzată de probleme cardiace. Răspunsurile pe care le-au găsit se referă la riscul indus de efort în cazul persoanelor sedentare.

Analiza Asociaţiei Medicilor a combinat 14 alte studii realizate pe pacienţi care au suferit atacuri de cord sau au murit subit din cauza unor probleme la inimă. Medicii au căutat să afle ce activităţi au făcut pacienţii cu două ore înainte ca atacul de cord să se declanşeze. Cifrele au fost comparate cu aceleaşi activităţi realizate de oameni care nu au probleme cardiace majore. Studiul a căutat să răspundă la întrebarea: "De ce s-a declanşat acum atacul de cord?"

Rezultatele arată că atunci când persoanele neobişnuite cu efortul fac sex, riscul de a face atac de cord este de trei ori mai mare decât la persoanele obişnuite cu efortul. Dacă aceleaşi persoane încep brusc un program intens de exerciţii fizice, riscul creşte de până la cinci ori. Majoritatea persoanelor incluse în studiu aveau 50-60 de ani, însă doctorii spun că rezultatele sunt valabile pentru persoanele de orice vârstă care se încadrează la "sedentari".

  • "Dacă nici propria sănătate nu este motiv pentru a face mişcare, atunci nu ştiu ce altceva i-ar putea determina pe aceştia să se pună în mişcare", a declarat Mercedes Carnethon, cardiolog la Universitatea de Medicină din Northwestern, care nu a luat parte la studiu.

Citește și: