Laura HOLBAN
1803 vizualizări 31 aug 2011

Un studiu realizat la Harvard arată că până la sfârşitul acestui an populaţia Terrei va depăşi 7 miliarde de oameni. ONU a fixat data de 31 octombrie drept ziua în care se va naşte persoana cu numărul 7.000.000.000, lucru totuşi incert potrivit demografilor, scrie TheHindu.com.

Creşterea demografică s-a accentuat în ultimele două secole. Oamenii de ştiinţă aproximează că în anul 0, cunoscut drept anul în care s-a născut Iisus, existau deja 300 de milioane de locuitori ai Pământului. Populaţia a ajuns la primul miliard de oameni în anii 1.800. Miliardul cu numărul şapte va fi atins la numai 11 ani de când s-a anunţat că populaţia Terrei a ajuns la şase miliarde de locuitori, la începutul secolului XXI.

Chiar dacă ONU a stabilit că populaţia Terrei va ajunge la 7 miliarde de locuitori la sfârşitul lunii octombrie, acest lucru este încă incert, cu atât mai mult cu cât, de-a lungul istoriei, realitatea a luat-o înaintea termenelor estimate. Persoana care va duce populaţia Terrei la cifra de şapte miliarde se va naşte cel mai probabil în India sau China, singurele ţări care deţin fiecare mai bine de un miliard de locuitori.

Specialiştii spun că populaţia va creşte într-un ritm ceva mai lent în deceniile următoare. Astfel, următorul miliard de oameni se va naşte până în 2025, iar până în 2045 se va mai adăuga încă un miliard, pentru ca până în 2050 populaţia Terrei să însumeze 10,5 miliarde de oameni. Demografii preconizează că India, care în prezent are o populaţie de 1,2 miliarde de locuitori, va depăşi China, a cărei populaţie numără acum 1,3 miliarde de locuitori şi este cea mai numeroasă de pe glob.

Nigeria şi Etiopia se numără printre tările a căror populaţie va creşte în deceniile următoare, în timp ce Germania se va confrunta cu o scădere a numărului de locuitori.

"Trebuie luaţi în calcul mulţi factori precum bolile infecţioase, războaiele, progresul ştiinţei, schimbările politice şi capacitatea oamenilor de a coopera la nivel global", a explicat profesorul David Bloom de la Harvard. Ţări precum China, India şi Brazilia sunt într-o continuă dezvoltare şi câştigă şi putere politică. "Într-o lume cu 7 miliarde de oameni, noi, cei 500 de milioane de europeni trebuie să fim uniţi, altfel ne riscăm valorile şi prosperitatea", a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Citește și: