Oana Ghita
586 vizualizări 28 mai 2012

Tatiana Niculescu Bran, autoarea romanelor "Spovedanie la Tanacu" şi "Cartea judecătorilor", care au stat la baza scenariului filmului "După dealuri", pentru care Cristian Mungiu a fost premiat, duminică seară la Cannes, a declarat pentru Mediafax că a fost sigură că regizorul va face un film bun.

Tatiana Niculescu Bran a declarat că, din 2006, de când a publicat cartea "Spovedanie la Tanacu", a avut cereri pentru ecranizarea acestui roman, dar ceea ce a făcut-o să aibă încredere în Mungiu a fost calitatea scenariului.

"Am avut încredere în scenariul lui de îndată când mi l-a prezentat şi l-am citit. Mi-a plăcut", a spus Tatiana Nicuulescu Bran. "Scenariul schimba nişte accente din romanul meu. Am avut încredere că a făcut un film bun", a spus ea.

Autoarea celor două romane a spus că publicul din România va recunoaşte cu siguranţă cazul Tanacu, dar ceea ce aduce nou filmul, asemenea piesei de teatru, este viziunea ei asupra cazului. "Pe baza interviurilor pe care le-am luat, cred că viziunea mea se apropie cel mai mult de adevăr", a spus autoarea, menţionând că, deşi face referire la cazuri reale, proiecţia filmului nu poate însemna "o redeschidere a cazului Tanacu". "Este un film de ficţiune după nişte romane", a adăugat autoarea.

De altfel şi Cristian Mungiu a declarat duminică, la primirea premiului pentru scenariu, că în spatele poveştii din "După dealuri" există "oameni care au suferit cu adevărat", amintind că filmul este bazat pe fapte reale.

"Mă bucur foarte mult pentru acest premiu şi pentru cele două actriţe. Din câte ştiu, cred că este prima dată în istoaria Cannes-ului când două actriţe iau împreună premiul pentru interpretare feminină", a adăugat scriitoarea. "Cristian Mungiu se întoarce acasă cu trei premii. E un eveniment de care sunt foarte mândră", a adăugat Tatiana Niculescu Bran.

Cristian Mungiu a primit, duminică, premiul pentru scenariu pentru "După dealuri/ Beyond the Hills", în timp ce Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit premiul pentru cea mai bună interpretare feminină.

Mungiu este scenaristul şi regizorul filmului "După dealuri", înscris la concursul de proiecte cinematografice organizat de Centrul Naţional al Cinematografiei în septembrie anul trecut, cu titlul "Provizoriu".

Pelicula reprezintă o coproducţie între casa cineastului român - Mobra Films -, casa franceză Why Not Productions şi casa de producţie, cu sediul în Belgia, a fraţilor Jean-Pierre şi Luc Dardenne, Les Films du Fleuve.

Filmul "După dealuri" spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Din distribuţia filmului lui Mungiu mai fac parte Dana Tapalagă, Cătălina Harabagiu şi Valeriu Andriuţă.

Cristian Mungiu este deţinătorul unui premiu Palme d'Or pentru filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", primit în 2007.

Mungiu s-a remarcat cu filmul "Occident", în 2002, iar după primirea distincţiei de pe Croazetă, el a produs şi a participat la realizarea filmului colectiv "Amintiri din Epoca de Aur" ( I - "Tovarăşi, frumoasă e viaţa!" şi II: "Dragoste în timpul liber") în 2009.

Festivalul de la Cannes s-a încheiat duminică, trofeul Palme d'Or revenindu-i lui Michael Haneke, pentru "Amour". Înainte de gală, Mungiu şi Haneke erau catalogaţi de presa internaţională drept favoriţi la marele premiu al festivalului.

Tatiana Niculescu Bran a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti şi Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Între 1995 şi 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, secţia română de la Londra. Între 2004 şi 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucureşti.

În 2006, a publicat primul roman non-fiction din literatura română, "Spovedanie la Tanacu", urmat, în 2007, de "Cartea Judecătorilor". Cele două romane, în dramatizarea autoarei, au devenit piesă de teatru - "Spovedanie la Tanacu" a avut premiera la New York în 2007, în regia lui Andrei Şerban. "Spovedanie la Tanacu" a inspirat de asemenea filmul "După dealuri" (Beyond the Hills), în regia lui Cristian Mungiu.

Citește și: