104 vizualizări 17 mar 2008

În general, există două moduri de raportare la perioada comunistă. Pe de-o parte sunt cei care vorbesc exclusiv de ororile şi crimele regimului. Pe de altă există “nostalgicii”. De ziua oamenilor muncii, Muzeul Ţăranului Român va deschide o expoziţie-experiment menită să acopere golul între cele două opinii contradictorii. Cântarea României. Ultima ediţie se va desfăşura pe durata a 3 săptămâni la Sala Dalles, acolo unde organizatorii intenţionează să creeze o arhiva de obiecte, poveşti şi imagini ale comunismului, relevante pentru oamenii simpli. „Expunerea comunismului are nevoie de o infuzie de poveşti alternative pentru că deocamdată s-au pronunţat doar intelectualii sau campaniile publicitare. Între condamnarea comunismului şi „parfumul anilor cei mai frumoşi“, viaţa cotidiană rămâne slab reprezentată, atât la nivel de obiecte cât şi istorii paralele“, susţin iniţiatorii proiectului

O echipă de voluntari a început deja colectarea de obiecte şi poveşti. Aceştia îi îndeamnă şi pe alţi oameni (care au asemenea obiecte sau istorii din această perioadă) să li se alăture. “Ce obiecte mai aveti în casă care aparţin perioadei comuniste? Le mai folosiţi? S-a schimbat utilizarea lor de-a lungul timpului? De unde le-aţi procurat?/ Există o poveste a achiziţiei acestui obiect? L-aţi obţinut greu (coadă, pile)?” sunt doar câteva din întrebările la care sunt invitaţi să răspundă cei care vor să li se alăture muzeografilor.

Parafrazând dictonul RRR, evenimentul este împărţit în 3 săptămâni. Prima, Recuperare, va fi dedicată colectării de obiecte, zvonuri, poveşti. A doua săptămână, Recondiţionare, va fi un fel de tabară de creaţie în care artişti şi muzeografi reinterpretează obiectele comunismului. „Cum putem integra trecutul într-o poveste coerentă a vieţii noastre?“ este principala temă de discuţii a ultimei săptămâni, Refolosire. (R.B.)

Mai multe detalii pe:

http://cantarearomaniei.blogspot.com/

Citește și: