6808 vizualizări 6 iun 2014

Cluj Napoca este capitala europeană a aerului curat, potrivit unui clasament realizat de revista franceză We Demain, împreună cu asociaţia Respire. Datele clasamentului arată că, în termeni mai tehnici, Clujul este oraşul în care nu s-a înregistrat nicio depăşire a pragului de particule în suspensie, dioxid de azot şi ozon.

Singurul oraş european care a înregistrat o performanţă similară este Edinburgh, capitala Scoţiei, însă Clujul stă mai bine la capitolul aer curat, deoarece în oraşul transilvanean s-a înregistrat o concentraţie mai redusă de dioxid de azot decât în cel din metropola Scoţiei. Datele provin de la Agenţia Europeană pentru Mediu.

Nici Bucureştiul nu stă atât de rău pe cât ne-am aştepta la capitolul poluare. Capitala României ocupă locul 66, în zona de mijloc a clasamentului, imediat sub Berlin, dar peste Atena, Lisabona, Praga, Budapesta, Viena, Paris, Roma şi Londra. Timişoara este şi ea pe poziţia 60 în acest clasament. Oraşele de la sud de Dunăre par a fi cele mai poluate. Sofia ocupă ultimul loc în acest clasament, iar Plovdiv, se situează doar 4 locuri mai sus.

În topul realizat de francezi au intrat primele 100 de orase din Europa ca populaţie. În primele zece se află însă o singură capitală – Tallinn, din Estonia, un oraş de nici jumătate de milion de locuitori.
 

Citește și: