35 vizualizări 13 sep 2007

Bucureştiul va avea în sfârşit un centru de informare turistică: conform declaraţiei primarului general Adriean Videanu, fostul restaurant Simplon de pe Calea Victoriei urmează a fi renovat şi pus la dispoziţia unui organism creat în parteneriat public-privat de primărie şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT). Decizia a fost luată ieri, după o întâlnire la care au participat  reprezentanţii primăriei, ai Ministerului pentru IMM-uri, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale, ai ANAT, ai companiilor aeriene şi ai hotelierilor. În mod cel puţin ciudat, Ministerul Culturii şi Cultelor nu a dat curs invitaţiei primite, cu toate că turismul cultural este unul din principalele “argumente” cu care capitala României s-ar putea impune pe piaţa internaţională.

 Primarul Videanu a mai anunţat şi că, în cadrul instituţiei pe care o conduce, a fost creată Direcţia pentru Dezvoltare Turistică, al cărei scop este colaborarea cu sectorul privat în scopul transformării capitalei României într-o destinaţie turistică de prim rang.

 Iniţiativa creării unui centru de informare turistică vine într-un moment critic pentru turismul din Bucureşti: conform datelor disponibile pentru anul 2006, Capitala a fost vizitată de aproximativ 900.000 de străini şi români, iar din estimările făcute de ANAT reiese că  peste 90% au venit pentru afaceri. Cu alte cuvinte, turismul propriu-zis a adus Bucureştiului doar 81.000 de vizitatori, o cifra infimă în comparaţie cu “scorurile” realizate de alte mari capitale europene.

 Conform spuselor primarului general, locaţia de la fostul restaurant Simplon ar urma să fie doar una provizorie: după reconfigurarea Pieţei Revoluţiei şi construirea marii parcări subterane, centrul de informare turistică al Capitalei ar urma să fie mutat într-unul din spaţiile din zonă. În acest fel, turiştii vor avea un loc unde-şi vor putea lăsa maşina şi de unde vor putea obţine toate informaţiile de care au nevoie pentru o vizită în Bucureşti.

 Dacă primul pas către un Bucureşti mai prietenos cu turiştii a fost făcut ieri, nu este însă prea clar care vor fi următoarele etape ale proiectului în care s-au implicat Primăria Generală şi ANAT-ul. Adriean Videanu a declarat că va “sprijini din toate puterile promovarea turismului în Bucureşti”, dar întrebarea venită din partea Gândului cu privire la sursele de finanţare pentru o eventuală campanie de promovare i-a pus în încurcătură pe oficialii prezenţi.

Preşedintele ANAT, Dragoş Anastasiu, a afirmat că proiectul nu are nevoie, în primă fază, de foarte mulţi bani, că un site”deştept” al Bucureştiului, de unde să poată fi accesate toate informaţiile relevante pentru o vizită reuşită în Capitală, nu costă prea mult şi că mai importante vor fi resursele umane alocate. Adriean Videanu s-a mulţumit să declare, în acest context, că municipalitatea a făcut primul pas, punând la dispoziţie spaţiul, care va fi şi reabilitat pe cheltuiala primăriei, şi că implicarea financiară în viitorul organism de promovare turistică va fi făcută pro-rata.

Citește și: