678 vizualizări 15 iul 2014

Caravana Metropolis – „Cinema în aer liber” se află în acest moment la Sibiu, al şaptelea oraş de pe itinerariul conceput să străbată România în lung şi -n lat şi să aducă filmele „altfel” mai aproape de publicul larg. Echipa Asociaţiei Culturale Metropolis a decis anul acesta să se aventureze într-un „road trip” cinefil cu trei van-uri care îi duce prin 10 oraşe din România şi care durează până la jumătatea lunii septembrie.

Încărcată cu 15 filme de autor şi filme în premieră naţională, recent premiate la cele mai importante festivaluri de film din lume, cel mai mare ecran gonflabil de la noi (120 mp, 9m/13m) şi singurul proiector digital mobil din ţară, caravana a ajuns pe 5 iunie la prima destinaţie, Târgu Mureş, orăşelul din depresiunea colinară  a Transilvaniei pe care îl vizita pentru prima dată.

Cinema în aer liber la Teatrul de vară din Târgu Mureş: vedere front row la cerul înstelat

Întâlnirea mureşenilor cu conceptul de open-air cinema s-a întâmplat chiar în incinta impresionantului Teatru de Vară din Târgu Mureş, unde cândva filmele în aer liber erau la ordinea zilei, o amintire care a declanşat o serie de întrebări în rândul spectatorilor. De ce nu se mai proiectează filme într-una dintre puţinele grădini de vară rămase în picioare în România, care înainte de 89 reuşea să se ocupe la capacitatea maximă care atinge 2000 de locuri? Menţinut în condiţii excelente şi situat între Universitatea de Artă Teatrală şi Cinema Arta, Teatrul de vară a devenit locul serbărilor de sfârşit de an şcolar.

FOTO: Teatrul de vară din Târgu Mureş, 1986

FOTO: Teatrul de vară din Târgu Mureş, 1986

Teatrul de vară din Târgu Mureş este o oază de linişte, o grădină verde, bine ascunsă în centrul oraşului, un edificiu sub formă de amfiteatru descoperit, care a scăpat de soarta altor asemenea teatre din ţară, ajunse în paragină. El deţine un ecran imens, 2000 de scaune primite de la stadionul Wimbledon  şi un proiecţionist care aşteaptă modernizarea  cabinei de proiecţie.

FOTO: Caravana Metropolis - "Cinema în aer liber" (Radu Roşca)

FOTO: Caravana Metropolis - "Cinema în aer liber" (Sandor Bereczky)

Pentru prima oară după ’89, cei mai mulţi cinefili mureşeni s-au întâlnit şi reîntânit, prin intermediul Caravanei Metropolis, cu cea de-a şaptea artă, într-un cadru magic şi boem, o atmosferă feerică şi au cunoscut o experienţă unică pe care doar cinematograful în aer liber reuşeşte să o creeze. Într-un orăşel de munte eşti aproape de stele, ai vedere front row la ele, iar filmul de pe peliculă se contopeşte cu mediul înconjurător, trece de peretele ecranului şi curge printre scaunele aşezate în trepte, împrumutând elemente din starea publicului şi din aerul rece de munte. Împreună cu publicul numeros care a savurat fiecare cadru şi replica din filme iubite, precum „The Grand Budapest Hotel”, „Borgman” sau „La Grande Bellezza”, s-a readus la viaţă un loc care uitase pentru ce a fost ridicat.    

Open-air cinema, o experienţă socială

Acolo unde are ocazia să se instaleze în pieţe publice, echipa din spatele Caravanei poate lua pulsul oraşului chiar din inima acestuia. La Braşov, caravana a fost găzduită în Piaţa Sfatului, agora oraşului. Braşovul este un oraş care îşi păstrează bine secretele locale în faţa invaziei zilnice de turişti, sunt critici şi selectivi cu bombardamentul de entertainment din oraşul lor. Ei sunt publicul pe care caravana şi-l doreşte. Deja de la al doilea oraş pe care îl vizitezi, îţi dai seama că fiecare public local reacţionează diferit la acelaşi film, şi trăieşte experienţa vizionării în funcţie de cultura sa cinematografică.

„Mâine la film la aceeaşi oră, da?”

Este deja al treilea an consecutiv când braşovenii interacţionează cu ideea de cinema în aer liber şi Caravana. Publicul de la Braşov, ca de obicei, s-a ridicat la nivelul aşteptărilor, cei mai mulţi alegând să lase torrentele acasă şi să vadă producţiile „Her” şi „The Grand Budapest Hotel” în aer liber, când Piaţa Sfatului s-a umplut la capacitate maximă. Cavalerii întregi de bikeri şi skateri, turişti, localnici şi couchsurferi s-au oprit din traseul lor când au dat peste ecranul gonflabil imens din Piaţă, şi au rămas să vizioneze filmele până la final. Braşovenii au primit cu entuziasm şi curiozitate filmele proiectate în premieră naţională, „The Deep” şi „Kon-Tiki”, care au fost aplaudate la final. „Kon-Tiki” a fost unul dintre preferatele din selecţia acestei ediţii. Datorită Caravanei, braşovenii şi-au format, timp de o săptămână, obiceiul de a-şi da întâlnire în fiecare seară, de la 21.30, la film în aer liber în piaţa centrală. Dacă ciuleai urechile la finalul proiecţiilor, puteai auzi „Mâine la film la aceeaşi oră, da?”.

FOTO: Caravana Metropolis - "Cinema în aer liber" (Alex Darie)

Hunedoara se află printre oraşele din România în care nu mai funcţionează niciun cinematograf.„Flacăra” a fost închis de aproape doi ani, pentru renovare, iar fostul cinema „Modern” s-a transformat de mai mulţi ani într-o ruină.

Conform statisticilor recente, 80% dintre oraşele României nu mai au cinematograf de stat funcţional, adică din 400 câte se găseau în 1990, au mai rămas 30 de săli de cinema în toată ţara. Nici la capitolul grădini şi teatre de vară nu stăm bine, dacă ar fi să luăm în considerare doar starea unor edificii cu istorie, cum ar fi Arenele Romane sau Grădina Capitol din Bucureşti.  În plus, la situaţia deplorabilă se adaugă şi movieplexurile din malluri care au o perspectivă foarte limitată şi un sistem de selecţie controlat de interese comerciale, ce se rezumă la filme de box office şi blockbustere.

La Hunedoara, oraş post-industrial în care media de vârstă a publicului activ nu depăşeşte 20 de ani, Caravana a avut  parte de cea mai călduroasă primire din partea celui mai tânăr public pe care l-a avut în cele trei ediţii de până acum

FOTO: Caravana Metropolis - "Cinema în aer liber" (Alex Darie)

FOTO: Caravana Metropolis - "Cinema în aer liber" (Alex Darie)

Într-o conjunctură specială dată de locaţia aleasă, stadionul „Michael Klein” din Hunedoara, şi de faptul că în acelaşi timp se difuzau meciurile din Campionatul Mondial din Brazilia, filmele de autor au adunat public la fel ca la meciurile F.C. Corvinul. Am întâlnit copii şi adolescenţi care nu mai ajunseseră niciodată la cinematograf şi care nu se întâlniseră cu experienţa vizionării unui film pe marele ecran. Ei sunt copii care pornesc în viaţă fără o cultură şi o educaţie vizuală, în afară de ce le oferă internetul şi televizorul.

FOTO: Caravana Metropolis - "Cinema în aer liber" (Ionuţ Rusu)

Caravana Metropolis a mai făcut nopţi albe în Piatra Neamţ, Iaşi şi Craiova, iar pe hartă urmează Timişoara, Constanţa şi Bucureşti.

Citește și: