Silviu Bănilă
2045 vizualizări 26 oct 2014

Stephen Hawking a spus clar şi răspicat că nu crede în existenţa lui Dumnezeu. Oamenii au însă o „biserică tehnologică” în care să se adune şi să discute despre orice, pe numele ei „Facebook”, scrie cnet.com.

„M-am întrebat întotdeauna ce anume stă la baza existenţei Universului. Timpul şi spaţiul ar putea rămâne pentru totdeauna un mister, dar asta nu m-a oprit să caut în continuare. Legăturile dintre noi au crescut la infinit şi sunt bucuros să vă împărtăşesc experienţa acestei călătorii. Fiţi curioşi, eu ştiu deja că voi fi pe vecie curios!”, scrie Stephen Hawking pe Facebook.

„Unii oameni cred că sunt extraterestru, după ce aud vocea mea de robot”, glumeşte savantul. Stephen Hawking a adunat deja peste 1,4 milioane like-uri pe Facebook şi acesta este doar începutul. Mai mult, Hawking a postat un clip video în care onorează provocarea Ice Bucket Challenge (provocarea găleţii de gheaţă), care are ca scop strângerea de fonduri pentru cei care suferă de ALS (scleroză laterală amitrofică).

În 1963, la vârsta de 21 de ani, fizicianul a observat pentru prima dată o slăbiciune a muşchilor. Verdictul medicilor a fost necruţător: Hawking suferea de ALS şi mai avea trei ani de trăit. Hawking nu a cedat şi în 1965 s-a căsătorit cu Jane Wilde (de care a divorţat în 1990). Paralizia a progresat şi Hawking îşi pierde vocea, fiind nevoit să comunice cu ajutorul unui computer sofisticat, care poate fi controlat cu mişcări ale capului şi globilor oculari, la o viteză de 15 cuvinte pe minut. Infirmitatea nu l-a împiedicat pe cercetător să îşi continue activitatea didactică şi ştiinţifică. În 1995, Stephen Hawking s-a căsătorit cu Elaine Mason.

În data de 20 aprilie 2009, Universitatea Cambridge a anunţat că Hawking este „foarte bolnav” şi acesta a fost internat la spitalul Addenbrooke. A doua zi s-a declarat că starea lui este stabilă, dar pentru observaţie şi o recuperare integrală, a fost ţinut sub supraveghere. Principalele domenii de cercetare ale lui Hawking sunt cosmologia teoretică, relativitatea generală şi mecanica cuantică.

Citește și: