966 vizualizări 10 feb 2017

“Pentru cei mai mulţi, fericirea înseamnă a avea ceva extern, care să le umple golul intern. Acesta este însă complexul de inferioritate, care se naşte din traumele trecutului sau prezentului. Când sunt copii îşi doresc să crească şi să devină adulţi. Când sunt adulţi vor să realizeze lucruri măreţe, pentru ca mai apoi să îşi “dorească” să retrăiscă sentimentele frumoase ale copilăriei. Când sunt singuri se gândesc că vor fi fericiţi doar atunci când vor avea o relaţie. Se îndrăgostesc de o persoană, la început o divinizează, după un timp o consideră sursa propriilor nefericiri.

Când sunt bolnavi, de multe ori, se gândesc cât de bine le era când erau sănătoşi. Îşi promit câte în lună, dar îşi revin din boală şi revin la vechile obiceiuri. Omul se compară tot timpul cu ceilalţi. Ce fericiţi sunt alţii pentru că au maşină, casă, bani, sănătate etc. Când ajunge să aibă ceea ce aveau ceilalţi, găseşte alte elemente de comparaţie, stabilieşte o altă competiţie cu el însuşi şi cu viaţa, aşa că redevine nefericit’’, spune psihoteraputul Constantin Cornea pentru Gândul.

Fericirea înseamnă în primul rând să fii în acord cu tine, cu ceea ce eşti, cu ceea ce ai, ce ceea ce reprezinţi. “De fapt, acesta este echilibrul. Ecuaţia corectă este: fericire = echilibru intern. Din păcate, clipa se trăieşte în grabă, pentru că există fuga asta permanentă după himere. În general, ne gândim la viitor, dar pierdem astfel plăcerea de a trăi clipa”, adaugă Constantin Cornea.

În opinia specialistului, clipa o trăiasc doar cei care ştiu că nu mai au mult de trăit. “Doar ei îţi pot spune cât de mult îşi doresc să dureze o clipă, restul sunt doar oameni în alergare. Trăiţi clipa, până nu vă forţează viaţa să o valorizaţi!

Familia, copiii, o strângere de mână, un zâmbet, o glumă, un salut, o faptă bună, natura, culorile, muzica, poezia, teatrul, lectura, toate astea descriu clipe de fericire.

Clipa este o fotografie a unui moment în timp. Zâmbiţi măcar să daţi bine în fotografie. Bucuraţi-vă, ca şi cum cineva ar sta după voi cu un aparat de fotografiat tot timpul,  doar aşa albumul vieţii voastre va fi plin de bucurie”, mai spune Constantin Cornea pentru Gândul.

Pentru a tinde spre fericire, omul trebuie să descopere ce înseamnă acesta pentru el. "Poţi afla fericirea dacă îl priveşti pe celălalt sau ceva ce îţi aduce bucurie. Fericirea este un termen filozofic, este un deziderat, nu un plan. De aceea, dacă te consideri nefericit, este cazul să îţi reevaluezi viaţa cu toate aspectele ei principale. În acest sens, poţi pleca de la planul următor:

1. Dezvoltarea personală.  Dacă vei căuta înlăuntrul tău, vei descoperi care sunt valorile tale, ce te motivează cu adevărat, ce îţi place să faci sau ce fel de persoane doreşti să ai alături.

Dacă nu ai o familie sau o relaţie, dar îţi doreşti, poţi evalua care sunt elementele sau comportamentele ce te împiedică. La fel poţi proceda şi dacă eşti într-o relaţie şi vrei să o îmbunătăţeşti.

Dacă ai obiceiul de a numi prieten pe oricine, este bine să îţi evaluezi relaţiile cu cei apropiati.

2. Mişcarea şi sportul nu trebuie să îţi lipsească. Rolul sportului poate fi privit diferit. Facem sport: a). pentru sănătate b). pentru o stare de bine, pentru că te ajută să te descarci atunci când te simţi secătuit.c). pentru socializare. În parc, în sală, pe terenurile de sport poti întâlni persoane noi d). pentru a întretine relaţiile cu prietenii, de afaceri, de cuplu.

3. Cultura. În orice moment, o carte bună, un spectacol de teatru, un film, sau un spectacol,  toate îţi pot da o stare de bine.

4. Hobby-urile. Putem să trăim clipe frumoase, indiferent dacă vorbim de dorinţa de a colecţiona lucruri, de a îngriji un animal de casă sau de a călători

5. Job-ul. Regândirea acestuia te poate face din nou fericit.

a) Dacă merită să faci carieră, dacă ai tot ce îţi trebuie, cum te poţi motiva.

b).Timp vs. suma câştigată, dacă merită sau nu efortul.

c). Pregătirea profesională sau reconversia personală.

6. Starea de sănătate. Evaluarea acesteia din timp în timp, analizele, vizita la medicul de familie, dentist sau psiholog, toate astea te pot scuti de foarte multe surprize neplăcute.

7. Stilistul. Uneori, schimbarea imaginii poate reprezenta o motivaţie în plus. De asemenea, o imagine corectă îţi poate asigura succesul, indiferent de situaţie.

8. Nutriţionistul. Dacă crezi în vorba care spune:”cine mă place mă place aşa cum sunt”, şi nu arăţi fenomenal de la natură, atunci te înşeli amarnic. De aceea, un plan alimentar, ce a fost construit de un specialist, te poate ajuta să arăţi impecabil, dar şi să te simţi minunat în propria piele.

Dacă vedeţi un lucru urât, o faptă mizerabilă, un prieten fals, înseamnă că nu vă uitaţi unde trebuie.

Dacă vă simţiţi nefericit, înseamnă că aveţi planuri sau aşteptări nerealiste de la voi şi de la ceilalţi. Dumnezeu ne-a făcut perfecţi, noi trebuie doar să învăţăm să ne bucurăm de noi, de ceilalţi, de natură, de viaţă. Dacă nu reuşiţi singuri, apelaţi la un specialist. Dacă vreţi să reuşiţi singuri, exersaţi. În fiecare clipă, în fiecare zi, în fiecare lună, la un moment dat veţi simţi!’’, concluzionează psihoterapeutul.

Citește și: