46 vizualizări 14 mai 2009

150 de ml de iaurt, 200 de ml de lapte şi 50-100 de gr de brânză zilnic – aceasta este recomandarea medicilor nutriţionişti în ceea ce priveşte o alimentaţie echilibrată, atunci când vine vorba de produse lactate. „Iaurtul este unul dintre alimentele cele mai vechi, universale şi benefice pe care umanitatea le-a cunoscut. În ultimul secol, felul în care ne hrănim s-a schimbat radical, prin consumul de produse cu multe calorii şi valoare nutritivă scăzută, uneori chiar carenţate. Această conduită alimentară a dus la creşterea incidenţei unor boli determinate sau favorizate de stilul de viaţă. Vorbim despre obezitate, diabet zaharat, hipertensiune arterială şi chiar cancere digestive. Consumul zilnic de iaurt, sursă de calciu şi proteine, alături de fructe şi legume bogate în vitamine şi fibre, reprezintă o soluţie pentru o alimentaţie corectă şi pentru prevenirea şi combaterea unor asemenea afecţiuni”, declară dr. Julieta Cristescu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice la Institutul Paulescu.

În plus, specialiştii sunt de părere că efectele beneficice ale produselor lactate pot contribui la creşterea longevităţii, datorită proteinelor din lapte şi iaurt, care ajută la creşterea imunităţii. Iaurtul conţine micro şi macronutrienţi, calciu şi vitamine liposolubile. „Macrionutrienţii – glucidele, lipidele şi proteinele – aduc necesarul de aminoacizi necesari pentru creştere şi dezvoltare, iar calciul ajută la procesul de reparare şi reconstrucţie osoasă. Fermenţii lactici din iaurt, care vin să întregească activitatea florei intestinale, oferă un grad de aciditate şi dezvoltare acidului lactic, mărind astfel posibilitatea de asimilare. Să nu uităm că există persoane cu intoleranţă la lactoză, care nu pot să consume lapte, iar iaurtul ameliorează acest inconvenient”, susţine dr. Cristescu.

Potrivit medicilor, la o alimentaţie echilibrată, de aproximativ 2.000 de calorii zilnic, raportul trebuie să fie următorul – glucide – 55%, lipide – 25% şi restul, de 20%, proteine de bună calitate.

Citește și: