Laura HOLBAN
3132 vizualizări 13 aug 2011

Agenţiile matrimoniale par să fi greşit criteriile după care îşi "cuplează" clienţii. Un studiu realizat recent informează că oamenii, atunci când caută să se implice într-o relaţie serioasă, nu sunt interesaţi de similitudinile pe care le împărtăşesc cu cealaltă persoane, scrie Daily Mail.
Un studiu de proporţii nu prea mari realizat la Universitatea din Colorado a căutat să afle motivele unei căsnicii fericite, şi contrar părerilor, nu personalităţiile similare îi ţin pe oamenii apropiaţi. În general, studiile despre relaţiile bărbat-femeie se concetrează pe cupluri tinere sau de vârstă mijlocie, însă studiul americanilor s-a concentrate pe cupluri care se află împreună de peste 40 de ani.
Rezultatele studiului contrazice agenţiile matrimoniale care le sugerează utilizatorilor parteneri în funcţie de similitudinile pe care le au în comun. Psihologul Frederick Coolidge, care a făcut parte din echipa care a realizat studiul, spune că a fost la rândul său surprins de rezultate. Coolidge crede că, în definitiv, nevoia de a fi cu cineva este mai mare decât încercările de a ne găsi pe cineva asemănător nouă. "Nevoia unei relaţii este atât de mare încât ne face să trecem peste eventualele diferenţe", a comentat psihologul.

Studiul, care a cuprins 32 de cupluri, i-a separat pe soţi de soţii şi i-a chestionat în privinţa personalităţilor individuale, ale partenerului, cât şi despre cât de fericiţi sunt în căsniciile lor. Rezultatele trebuie confirmate cu viitoare studii, însă părerea generală a celor chestionaţi este că nu similitudinile ne ţin împreună şi fericiţi. În ce priveşte fericirea pe care o aduce o relaţie de lungă durată, femeile s-au declarat mai mulţumite decât soţii acestora. Însă fericirea nu ţine nici de durata relaţiei şi nici de personalităţile celor doi.

Studiul a fost prezentat în cadrul întâlnirii anuale de la Asociaţia Americană de Psihologie, însă nu a fost publicat în niciun jurnal ştinţific.

Citește și: