Adriana Stanca
306 vizualizări 3 sep 2014

Peste 3.700 de cărţi în limba română au fost donate până acum bibliotecilor din Republica Moldova, printr-o campanie numită „Cărţi peste Prut”.

Proiectul implementat de Centrul Român de Politici Europene (CRPE) şi sprijinit de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului de Externe a fost lansat în octombrie 2013, în condiţiile în care mai mult de jumătate dintre volumele deţinute de bibliotecile din fiecare raion sunt în grafie chirilică.

Primele cărţi s-au îndreptat către biblioteca din satul Izbişte, raionul Criuleni, unde din totalul de 9.000 de volume, doar 2.000 erau în grafie latină.

„Când am fost la Izbişte cu un portbagaj plin de cărţi, m-au emoţionat cei mici care se uitau fascinaţi prin bagajele noastre. Erau cărţi şi ei erau fericiţi”, a povestit Cristian Ghinea, directorul CRPE. „De atunci când văd cărţi care zac prin rafturi am un fel de pornire: în Moldova cu ele. La Izbişte şi în alte părţi. Cărţile trebuie umblate, altfel sunt nefericite. Eu zic să vă faceţi cărţile fericite, nu fiţi egoişti”, a adăugat el.

FOTO: bibliotecapublicaizbiste.blogspot.ro

FOTO: bibliotecapublicaizbiste.blogspot.ro

Aşadar, orice persoană poate contribui la campania „Cărţi peste Prut”, donând diverse volume, dar şi echipamente IT, bani sau alte bunuri care ar putea ajuta la modernizarea bibliotecilor săteşti din Republica Moldova.

„Încurajez pe toţi românii care au cărţi uitate pe undeva să le doneze copiilor din satele Basarabiei”, a spus Ludmila Gamurari, coordonatoarea proiectului. „Bibliotecile de peste  Prut au un număr limitat de cărţi scrise în română, iar cele cu grafie chirilică nu sunt deloc atractive pentru copii şi tineri. În mod sigur, cărţile de care dumneavoastră. nu aveţi nevoie i-ar motiva pe copiii din zonele rurale sa meargă mai des la bibliotecă”, a adăugat ea.

FOTO: bibliotecapublicaizbiste.blogspot.ro

FOTO: bibliotecapublicaizbiste.blogspot.ro

Gândul a mai sprijinit recent o campanie similară, de creare a unui fond de carte românească în străinătate. Campania respectivă, Cărţi spre Londra, a fost demarată anul acesta de un grup de tineri români din Marea Britanie, în frunte cu regizorul Mihai Nanu. Aceştia au lansat un apel către românii din ţară care pot contribui la crearea primului fond de carte românească în bibliotecile publice din Londra.

Proiectul, care a primit numele de „CărţiSpreLondra”, se bucură acum şi de o platformă online, unde sunt prezentate informaţii despre desfăşurarea şi stadiul campaniei.

 

Citește și: