Mihaela STOICA
292 vizualizări 5 sep 2018

”Această casă s-a născut la iniţiativa celor doi, construită între 1911 – 1913 de către arhitectul Alexandre Clavel, dar la instrucţiunile stricte ale celor doi. Pentru că au contribuit, mai ales Frederic Storck, în ceea ce priveşte ancadramentul şi decoraţiile casei, iar Cecilia pe parcurs, cu decoraţia interioară”, a declarat într-un interviu video pentru Descoperă Ana Maria Măciucă, istoric de artă şi muzeograf Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu-Storck.

Imobilul ridicat pe un teren cumpărat de cei doi după nuntă a fost gândit ca o locuinţă-muzeu, în care fiecare avea propriul atelier de lucru. După mutare, Cecilia Cuţescu-Storck a decorat timp de câţiva ani pereţii casei cu pictură murală, iar pe arcada de deasupra intrării, în locuinţa lor stă şi acum inscripţionat crezul său: ”Să munceşti, să munceşti, iar să munceşti.”

”Ea fiind foarte atrasă de pictura murală, a experimentat în casă şi a vrut să îşi orneze casa, să inspire o stare de bine. De asta putem admira tot felul de motive specifice dragostei, spiritualităţii, arborele vieţii”, a specificat istoricul de artă.

Născut la 10 ianuarie 1872 în Bucureşti, Frederic Storck a fost fiul lui Karl Storck, un sculptor de origine germană stabilit în Bucureşti din 1849. Frederic a urmat profesia tatălui său. A studiat sculptura la Şcoala de arte frumoase din Bucureşti, unde mai târziu va fi şi profesor.

Citiţi continuare pe DESCOPERĂ.RO

În anul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, Descopera.ro te invită să cunoşti, prin intermediul campaniei „Case de poveste”, istoria unor clădiri impresionante şi a oamenilor ei.

 

Citește și: