Diana Parvulescu
162 vizualizări 9 mar 2015

După ce, în ultimii ani, a construit, prin proiectul Monumente Uitate, cea mai amplă platformă online dedicată castelelor şi conacelor din România, Arche propune o iniţiativă care să aducă mai aproape aceste reşedinţe mai puţin cunoscute ale elitelor de altădată de cei care vor să le descopere, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Castle Break este o cupolă pentru o serie de tururi culturale în diferite regiuni ale României. Acestea includ vizite inedite la meşteşugari locali, tururi de oraşe, degustări de produse tradiţionale şi, desigur, vizite la castele şi conace.

Anul acesta au fost plănuite şapte trasee ce cuprind peste 20 de castele şi conace din toate regiunile României. Printre obiectivele incluse se numără Castelul Corvinilor, Castelul Károlyi din Carei, Castelul Bánffy din Bonţida, Castelul Sturdza din Miclăuşeni, Castelul Teleki din Gorneşti, precum şi culele din Măldăreşti şi Curtişoara.

Persoanele interesate sunt invitaţi să afle mai multe pe site-ul oficial, proaspăt lansat, www.castlebreak.ro.

Pentru aceste vizite, s-a pus mare accent pe autenticitate. Tururile prin fiecare castel sau conac vor fi ghidate de proprietari sau administratori, astfel încât vizitatorii vor afla poveşti inedite şi vor avea ocazia de a dialoga cu cei ce s-au dedicat salvării acestor monumente.

Tururile au loc între 1 mai şi 4 octombrie, iar înscrierile sunt deja deschise. Costul unui tur variază între 325 de lei şi 415 lei, unul dintre principalele obiective ale demersului fiind păstrarea unui tarif accesibil.

"În ultimii ani, din ce în ce mai multe castele şi conace se redeschid publicului, după decenii de proastă întreţinere şi abandon. Devastate de comunişti şi ignorate după anii '90, ele încep să îşi recapete strălucirea de altădată, în mâinile unor echipe dedicate şi ambiţioase. Bineînţeles, este un parcurs plin de provocări, dar care trebuie încurajat. Turismul este o şansă reală pentru această categorie a patrimoniului şi care, pe lângă contribuţia financiară pe care o aduce lucrărilor de restaurare, ne ajută să ne descoperim istoria şi rădăcinile", a declarat Anca Majaru, preşedinte al Asociaţiei Arche.

Citește și: