737 vizualizări 8 oct 2009

O sută de mii de euro este onorariul primit de Valentina Pelinel ca să devină ambasadoarea parfumului Grace by Oriflame, produs reprezentat la nivel internaţional de Eva Herzigova. Monica Tatoiu, directorul general al companiei, spune că suma pe care compania i-a oferit-o Valentinei Pelinel i se pare modestă comparativ cu onorariile pe care le primesc alte fotomodele în afara ţării. "Să spunem că e un preţ de criză, mi-a făcut reducere, că ne ştim de mult timp, sunt ca o mamă pentru ea şi pentru soţul. Ea o să promoveze parfumul timp de doi ani şi m-am gândit că îi revin cam 5.000 de euro pe lună, cam tot cât costă şi o pagină de reclamă în revistele pentru femei", explică Monica Tatoiu.

Şefa companiei de cosmetice spune că, prin contract, poate folosi chipul Valentinei Pelinel pentru coperţi de reviste, reclame şi orice formă de publicitate. În plus, potrivit clauzelor contractuale, fotomodelul participă lunar la un eveniment al Fundaţiei "Noi citim", care organizează turnee naţionale pentru promovarea lecturii, dar şi să fie alături de companie la toate proiectele caritabile pe care le derulează. "Am ales-o pentru că e foarte frumoasă şi reprezintă toate valorile de viaţă pe care le promovează parfumul. În ultimul timp, graţia este ceea ce le lipseşte doamnelor, iar Valentina e aşa cum erau femeile acum 20 de ani. Noi suntem două generaţii cu aceleaşi valori. Dacă eram şi eu mai tânără cu 30 şi ceva de ani mi-ar fi plăcut să fiu ca ea. Cel mai mult îi admir naturaleţea. Gândiţi-vă că ea a coborât de pe catwalkul de la New York, este la fel de frumoasă ca atunci, dar ştie să pună şi murături, să spele şi vasele, să participe la şedinţe foto, să fie alături de soţul ei, să meargă cu copilul la şcoală", susţine Tatoiu.

În ultimii doi ani, Valentina Pelinel a primit propuneri de a promova anumite produse însă, spune modelul, era vorba de proiecte de genul celor pe care le făcea la începutul carierei, multe şi mărunte. "Nu am revenit în ţară ca să apar pe toate gardurile, ci pentru a fi alături de familia mea. Am muncit de când aveam 15 ani, aşa că am considerat că merit o pauză. Asocierea cu parfumul a venit într-un mod firesc, pentru că mă identific cu valorile femeii pentru care a fost creat: graţioasă, independentă şi familistă. Eu ştiu ce înseamnă să pui familia pe primul loc, indiferent de tentaţii, mai ales în lumea modelingului", afirmă Pelinel.

20.000 de euro - cel mai mic onorariu primit de o vedetă

O sută de mii de euro este o sumă de nivel mediu spre ridicat, susţin, neoficial, directorii de creaţie din agenţiile de publicitate. Contactaţi de Gândul, oamenii din branşă spun că a devenit o afacere profitabilă pentru vedete să apară în reclame, şi fiecare contract se personalizează în funcţie de notorietatea lor, dar şi de nivelul brandului. Neoficial, se pare că 20.000 de euro este cel mai mic onorariu primit de o vedetă, pentru o campanie de câteva luni. Suma poate ajunge la câteva sute de mii de euro, după cum fost cazul fotbalistului Adrian Mutu care, odată transferat la Chelsea, a semnat cu Pepsi, Adidas şi Dolce&Gabbana.

La noi, Magda Catone este mai cunoscută pentru reclama la Dero decât pentru rolurile de la teatru, Andreea Marin este asociată cu vopseaua Garnier, pe care o promovează dinainte de a fi mamă şi care se pare că i-a adus câteva mii de euro în cont încă de acum câţiva ani, iar Ilie Năstase, Nadia Comăneci şi Gheorghe Hagi sunt asociaţi cu imaginea unei bănci.

Anul acesta, companiile de telefonie mobilă s-au concurat la reclame cu vedete. Vodafone a avut promoţii promovate de Smiley, Simplu, Moga, Mondenii, Leonard Doroftei, iar la schimbarea sezonului au optat pentru matinalii Răzvan şi Dani cu echipa şi hip-hoperul Puya.

Andreea Marin, onorariu secret

Dacă Regina Maria a României a fost prima celebritate care a apărut într-o reclamă - pentru crema "Pond's Cold", în 1924 -, în zilele noastre, Andreea Raicu a fost printre primele modele solicitate pentru a promova un produs. De la şampon la anticoncepţionale, apoi la un site dedicat doamnelor, Raicu este astăzi imaginea unei şampanii de lux. Se vehiculează şi suma pe care prezentatoarea tv, mai nou actriţă, ar fi primit-o pentru acest job - 30.000 de euro.

Una dintre vedetele-pionier în publicitate este Andreea Marin Bănică, cea care a promovat Mini Cooper în primii ani de Surprize, surprize, iar acum este imaginea Carrefour, împreună cu soţul său, Ştefan Bănică. Deşi sumele sunt ţinute la secret, oamenii din branşă spun că, pentru reclama la vopseaua Garnier, Andreea Marin Bănică ar fi primit circa 30.000 euro, onorariul perceput de fosta "zână" crescând proporţional cu notorietatea ei şi, fireşte, cu trecerea timpului.

Mihaela Rădulescu - 900.000 de euro din publicitate

Una dintre cele mai căutate vedete din România de către publicitari este Mihaela Rădulescu care, într-un interviu, a declarat că în 2007 a încasat din contractele de publicitate 900.000 de euro. Primul contract pe care l-a semnat a fost pentru Elida Faberge, dar prima campanie "mai importantă" a fost pentru cafeaua Jacobs. A început să lucreze în publicitate acum 12 ani cu 100 de dolari, o sumă mare la acea vreme, declara vedeta.

Acum semnează contracte şi de 100.000 de euro, dar a prezentat şi evenimente importante, pentru 5.000 de euro. Rădulescu a fost imaginea Pantene pentru 5 ani, record care, susţine ea, a rămas neatins de nicio vedetă care a lucrat pentru marca de la Procter & Gamble în Europa.

Citește și: