Simona TUDORACHE
2260 vizualizări 18 mar 2017

“În ceea ce îl priveşte pe angajator, acesta nu îşi va dori ca angajaţii săi să fie implicaţi în astfel de relaţii. Din punctul său de vedere, se va afla într-o situaţie care iese din tiparele şi regulile de lucru general valabile. În plus, acest fapt poate avea o implicare emoţională foarte mare, ceea ce poate duce la o situaţie instabilă, lipsită de control", subliniază psihologul Angela Nuţu pentru Gândul.

În ceea ce îl priveşte pe angajat, povestea e diferită. “Atunci când vorbim de relaţii noi, vorbim întotdeauna de fluturi în stomac, de emoţie, de curiozitate, de anticipare  de un registru de emoţii extrem de atractiv. De multe ori, când iniţiem o relaţie, vedem lumea în roz, ni se pare că viitorul va fi perfect, iar el sau ea nu e nici mai mult nici mai puţin decât Făt Frumos sau Ileana Cosânzeana. Asta se întâmplă în prima fază, în primii trei ani! Începutul va fi o perioadă a bucuriei şi explorării reciproce, a satisfacţiilor împărtăşite. De aceea, o relaţie nouă, fie ea la locul de muncă sau nu, e bine venită, dar există şi un revers al medaliei. Cum gestionăm relaţia atunci când fluturii nu mai zburdă chiar aşa de tare, ce facem dacă nu ne potrivim cu Ileana Cosânzeana chiar aşa de bine pe cât am crezut? Să ne gandim că toate dificultăţile prezente în relaţie, şi ele nu sunt deloc puţine, vor fi cu atât mai mari dacă ne vedem cu persoana respectivă zi de zi şi mai trebuie să ne facem şi treaba foarte bine. Dacă nu reuşim acest lucru, ne putem da peste cap atât viaţa personală, cât şi cea profesională’’, adaugă psihologul Angela Nuţu pentru Gândul.

În general, primii ani sunt lipsiţi de presiuni.  “În prima faza, este posibil să ne străduim să facem totul bine, asta pentru a ne impresiona noul partener, pentru a-i arăta că suntem persoane extraordinare, eficiente, descurcăreţe, de succes. Atenţia ne va fi însă atrasă involuntar asupra noilor emoţii pe care le trăim, fiind mereu în preajma persoanei de care ne-am îndrăgostit, deci stimulul şi noutatea vor fi mereu prezente în câmpul atenţiei noastre, aşa că randamentul nostru poate scădea vertiginos. Pur şi simplu, vom merge la locul de muncă mai degrabă pentru a ne întâlni pertenerul decât pentru a lucra intens şi dedicat. Poate că nu e plăcut şi corect faţă de angajator, dar este o reacţie umană destul de previzibilă’’, adaugă specialistul.

Pentru angajator, avantajele sunt destul de restrânse. “În prima etapă, echipa se va consolida, pentru că cei doi vor dori să continue să fie împreună, vor veni la serviciu cu un elan proaspăt. Dacă în altă situaţie unul dintre cei doi ar fi fost tentat să plece de la acel loc de muncă, acum va dori să rămână, asta pentru a fi în continuare cu persoana de care se simte atras", afirmă psihologul Angela Nuţu.

Cei doi se pot bucura de anumite satisfacţii, dar vor întâmpina şi probleme.  “Chiar dacă sunt în mare parte a zilei blocaţi la serviciu, acum au sursa atracţiei lângă ei. Deşi viaţa socială a angajatului este aproape inexistentă din cauza lipsei de timp şi de interes, viaţa i-a servit un lucru de care se poate bucura. De asemenea, faptul că cei doi lucrează împreună poate fi un motiv de diverse atenţii, dulcegării, deplasări împreună, momente de incitare, mai ales dacă se încearcă păstrarea secretului asupra relaţiei faţă de colegi. Există însă şi dezavantaje. E posibil să nu mai avem acelaşi randament, putem trezi dezabrobarea colegilor, putem avea surpriza ca noul partener să nu fie aşa cum am crezut etc. Dacă vrem să încheiem o relaţie începută în aceşti termeni, va fi mult mai dificil, din cauza necesităţii de a fi mereu în preajma ex-ului, din cauza resentimentelor şi tensiunilor care pot însoţi ruperea unei relaţii etc.’’, subliniază psihologul.

 

 

Citește și: