Simona TUDORACHE
9255 vizualizări 11 apr 2017

Sexologii cred că sexualitatea feminină funcţionează într-un mod mult mai complex şi într-o manieră mult mai indirectă decât cea masculină.

„Trăirea sexuală a femeii este major afectată de numeroase evenimente psiho-sociale: nivelul de mulţumire în relaţie, imaginea de sine, experienţele sexuale negative anterioare.

Chiar dacă multe femei pot experimenta interesul şi dorinţa sexuala spontană atunci când sunt prinse în vârtejul unei relaţii noi sau după o perioadă lungă de separare de partener, marea majoritate a femeilor (care se află în relaţii de lungă durată) nu se gândesc frecvent la actul sexual şi nu manifestă spontan o dorinţă sexuală acută”, spune sexologul Gabriela Marin.

Pentru ca actul sexual să mulţumească ambii parteneri, trebuie să existe comunicare şi consens. „Ingredientele ce se pun în discuţie sunt: cât de des, în ce perioadă a zilei sau a săptămânii, în ce constă preludiul, în ce constă postludiul, ce poziţii preferă fiecare în parte. În privinţa nevoilor sexuale, trebuie spus că partenerii se dezvoltă diferit. În 90% dintre cupluri, unul doreşte mai mult sex decât celalalt. Astfel,  devine frustrat pentru că nu primeşte sau pentru că este forţat să ofere. Şi asta este o caracteristică care o dată cu trecerea timpului devine din ce în ce mai evidentă şi poate duce la despărţire”, subliniază psihologul Constantin Cornea.

Femeia este receptivă la ideea de a participa la actul sexual, dar rareori este cea care îl iniţiază.  „Dorinţa de intimitate o determină să caute modalităţi pentru a se dinamiza sexual prin conversaţie, muzică, citirea sau vizionarea imaginilor erotice sau prin autostimulare. Odată ce ea este excitată, dorinţa sexuală apare şi o motivează să continue.

De asemenea,  scopul ei nu este neaparat atingerea orgasmului, ci mai degraba satisfacţia şi conectarea emoţională  cu partenerul, care se poate manifesta fie la nivel fizic, prin starea de orgasm, fie în plan emoţional (simţindu-se într-o conexiune intimă şi profundă cu partenerul) fie prin amândouă.

Un proverb taoist spune că: bărbatul este ca focul, repede se aprinde, repede se stinge,  iar femeia este ca apa, îţi ia timp să o aduci la temperatura de fierbere, dar se răceşte mult mai greu.  Aceasta metaforă este valabilă mai ales atunci când fac dragoste, când fac sex.  De aceea este atât de important preludiul pentru o femeie. În timpul preludiului apare sentimentul de conectare emoţională cu partenerul şi femeia se simte în siguranţă, putându-se deschide şi apoi abandona plăcerii din timpul actului sexual”, precizează şi sexologul Gabriela Marin.  

Femeia poate trăi mai multe tipuri de orgasm decât bărbatul: „Există orgasmul clitoridian, orgasmul vaginal( pct G) orgasmul cervico-uterin şi chiar orgasmul oral.  Bărbatul trăieşte în mod obişnuit un singur tip de orgasm.

Chiar dacă barbaţilor le place să le fie atinse zonele erogene primare (organele genitale) destul de repede de la începerea preludiului, femeile urăsc să le fie atinse zonele erogene înainte ca ele să fie  excitate şi să-şi dorească în mod special acest lucru. Dacă acest lucru se întâmplă înainte ca femeia să fie pregătită, efectul obţinut este contrar, femeia se retrage, dispare excitaţia şi dorinţa, femeia se închide din punct de vedere sexual, iar marele orgasm se lasă aşteptat sau poate să lipsească”, mai spune sexologul Gabriela Marin.

„,Este necesar să ascultăm care sunt dorinţele partenerului şi pentru asta este nevoie de sinceritate, de alegerea momentului potrivit. De multe ori, dorinţele sunt transmise numai în cadrul certurilor, sub formă de reproşuri, iar asta poate fi o greşeală imensă, pentru că duce doar la ceartă, frustrare, depresie, anxietate”, mai spune Constantin Cornea.

 

Citește și: