Raluca ION
398 vizualizări 1 feb 2011

Somonul care ajunge la maturitate de două ori mai repede faţă de cât ar fi normal. Produse lactate provenite de la vacile care dau cu 15 la sută mai mult lapte. Sau carnea provenită de la bovinele care cresc cu 20 la sută mai repede. Toate aceste animale au devenit hiperproductive din cauza injecţiilor cu hormoni sau a ingineriei genetice, despre care numeroase voci susţin că au efecte negative asupra sănătăţii, scrie site-ul Health.com. Deocamdată, românii nu au de ce să îşi facă griji în această privinţă, spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. "În Uniunea Euro­peană, din fericire, este interzisă folosirea hormonilor de creştere, aşa că nu avem această problemă. Iar somonul care ajunge la noi nu e modificat genetic, provine din crescătoriile din ţările nordice", a declarat Mencinicopschi pentru gândul.

Viorel Andronie, preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari din România, spune că disputa între Europa şi America în ceea ce priveşte folosirea hormonilor de creştere la bovine este fără sfârşit. "UE interzice importurile din carne din SUA tocmai din cauza faptului că acolo se folosesc hormoni de creştere. Deocamdată, nici europenii nu au reuşit să demonstreze faptul că hormonii de creştere ar fi nocivi, nici americanii nu au reuşit să demonstreze că nu ar fi.Noi avem o lege care interzice folosirea lor şi care chiar se respectă", spune Andronie. Temerea cea mai mare a europenilor, spune el, este că aceşti hormoni ar fi responsabili pentru apariţia obezităţii.

Somonul care creşte rapid aşteaptă aprobarea în SUA

Sunt aceşti hormoni periculoşi pentru oamenii care mănâncă respectiva carne sau beau respectivul lapte, se întreabă Health.com. Industria alimentară din SUA susţine că nu, iar Food and Drug Administration, autoritatea care decide ce medicamente şi alimente pot fi comercializate în America, îi dă dreptate, cel puţin în privinţa cărnii şi a laptelui de vacă. FDA nu a decis încă dacă să aprobe punerea pe piaţă a somonului modificat genetic care creşte de două ori mai repede decât cel obişnuit. Potrivit apărătorilor drepturilor consumatorilor din SUA, hormonii din mâncare duc la apariţia cancerului, la pubertate timpurie şi la alte probleme de sănătate. Însă nu există deocamdată studii care să ateste cu certitudine acest lucru.

În 1993, FDA a aprobat injectarea vacilor de lapte din SUA cu rBGH, un hormon care creşte producţia de lapte. Temerea cea mare este că acest hormon poate mări nivelurile altui hormon, factorul de creştere insulinostimulator care ar putea avea efecte nocive asupra organismului uman (IGF).

Nivelurile ridicate ale acestui hormon au fost asociate cu creşterea riscului de apariţie a mai multor tipuri de cancer, printre care cancerul la sân sau cancerul de prostată, scrie Health.com. Însă alţi oameni de ştiinţă susţin că pentru ca acest lucru să se întâmple ar trebui să consumi cantităţi foarte mari din acel lapte.

Citește și: