3431 vizualizări 20 mai 2011

Tinerii care beau alcool în mod regulat prezintă un risc crescutde a-şi pierde, pe termen lung, din capacitatea de memorare.Aceasta este concluzia unui studiu realizat de cercetătoriispanioli de la Universitatea Santiago de Compostela.

Concluziile cercetării arată că alcoolul afecteazăhippocampusul, o componentă importantă a creierului uman care faceparte din sistemul limbic şi joacă un rol major în consolidareainformaţiilor din memorie, informează Daily Mail.

Potrivit dr. Maria Parada, autorul studiului, structuracerebrală este sensibilă la componentele otrăvitoare alealcoolului. Substanţele din alcool deteriorează memoria indiferentde vârstă, dar cei mai afectaţi sunt tinerii care beau acest tip debăutură de la vârste fragede.

Memoria de lungă durată este împărţită în două: memoriedeclarativă - în care sunt stocate faptele şi memoria procedurală -care ne aminteşte cum să facem anumite lucruri din reflex, precumlegatul şireturilor. Cercetătorii spanioli susţin că, în urmastudiului realizat, au reuşit să găsească dovezi clare ale faptuluică alcoolul afectează memoria.

Astfel, oamenii de ştiinţă au examinat 122 studenţi, cu vârstacuprinsă între 18 şi 20 ani. Voluntarii au fost împărţiţi în douăgrupuri: unul era alcătuit din tineri care beau în mod regulat, iarcelălalt din tineri care beau alcool ocazional, cel mult o dată pelună. Participanţii la experiment au fost supuşi unor analizeneurologice, care includeau teste de memorie logică şi teste dememorie vizuală. Rezultatele au arătat că, faţă de voluntarii carenu obişnuiau să bea, tinerii care beau alcool în mod regulat şi-auadus aminte cu aproape o treime mai puţine lucruri.

Cercetătorii au mai constatat că voluntarii care aveauhippocampusul deteriorat aveau amnezie anteretrogradă, adică îşiputeau aminti lucrurile din trecut, dar nu puteau stoca evenimentenoi.
"Rezultatele obţinute ne ajută să stabilim o legătură clară întreconsumul excesiv de alcool şi problemele apărute în asimilarea denoi informaţii în rândul studenţilor sănătoşi", conchide dr.Parada.

Citește și: