Laura HOLBAN
203 vizualizări 29 feb 2012

Un grup de turişti a vizitat parcul naţional Katmai din Alaska pentru a avea ocazia de a observa ursul grizzly, un mamifer pe cale de dispariţie, însă habar nu aveau cât de mult se vor apropia de acesta. Cei 10 turişti se aflau pe malul unui râu, loc unde au campat pentru o vreme, când deodată un urs grizzly s-a apropiat alergând de ei. Turiştii au stat nemişcaţi, în timp ce uriaşul mamifer s-a apropiat de ei, chiar mirosindu-l pe unul dintre cei 10 iubitori de natură, notează Daily Mail.

Înainte să plece în expediţie, oamenii au fost anunţaţi că vor putea observa urşii grizzly „de la o distanţă sigură”, însă întâmplarea a făcut ca unul dintre ei să plece de lângă ceilalţi şi să se apropie de vizitatorii săi. Aşezaţi în scaunele lor pliante, de pe marginea râului, turiştii au observat animalul care venea spre ei şi au stat nemişcaţi, aşa cum le-a recomandat ghidul lor. La orice mişcare bruscă sau tentativă de a fugi a acestora, ursul de 250 de kilograme i-ar fi putut ataca. În schimb, mamiferul curios le-a dat târcoale, i-a înconjurat de câteva ori şi apoi a plecat, pierzându-şi interesul.

„Eram zece oameni în total şi aveam la dispoziţie patru ore, în două locuri diferite, pentru a observa urşii. Înainte de a pleca în expediţie, ne-a fost ţinut un curs în care ni s-a spus ce să facem în cazul în care dăm nas în nas cu ursul”, a explicat Larry Griffth, unul dintre turiştii prezenţi la întâlnirea cu grizzly. „Toţi urşii pândeau să prindă peşti când unul dintre ei a venit către noi şi ne-a dat târcoale, spunându-ne parcă să părăsim locul unde pescuieşte. A;a ceva nu trebuia să se întâmple. Eram toţi şocaţi, dar şi mulţumiţi că nimeni nu a sărit, nu a alergat sau nu a fugit ţipând. Pur şi simplu stăteam îngheţaţi de frică, nici nu puteam respira. Dar apoi, ursul şi-a pierdut interesul şi ne-a lăsat în pace”, a povestit Cindy, soţia lui Larry.


 

Citește și: