230 vizualizări 6 mar 2009

Pe 8 martie, de la ora 13.15, emisiunea Te vezi la Ştirile Pro Tv şi Cristian Tabără îi trimit pe telespectatori într-un loc spectaculos, neatins de “furia” contemporană: cătunul Runcuri din inima Munţilor Apuseni. Aici, un speolog local a avut inspiraţia să facă din câteva case bătrâneşti, pur tradiţionale, o atracţie turistică inedită.

Povestea turismului din Runcuri, un cătun cu doar opt gospodării, a început să se scrie când Viorel Lascu, un aeronaut-speolog, a cumpărat câteva case ţărăneşti, pe care apoi le-a renovat ingenios şi responsabil, păstrând cât mai mult din farmecul lor de odinioară. El a amenajat inclusiv pivniţele şi cocinile, iar acum occidentalii plătesc fără a clipi pentru a petrece o noapte sub acelaşi acoperiş sub care obişnuiau să se adăpostească animalele. Dacă, iniţial, numai prietenii călcau pragul “pensiunilor” arhaice, cu timpul vorba a circulat peste mări şi ţări, iar locul a ajuns să fie vizitat de nemţi, olandezi şi francezi, amatori de reîntoarceri în natură. Nici măcar drumul neasfaltat care permite accesul în Runcuri nu îi dezarmează. Dimpotrivă, străinii consideră că face parte din farmecul locului. Nu de puţine ori, oaspeţii veniţi la Runcuri l-au ascultat cântând pe bătrânul Dorel Codoban, singurul meşter din zonă care mai ştie să fabrice un instrument muzical cunoscut numai de bihoreni: vioara cu goarnă. Meşteşugarul este invitat pe la toate muzeele din ţară şi nici cele de peste hotare nu îl trec cu vederea.

Oamenii locului par, însă, să nu aprecieze pe deplin frumuseţea şi unicitatea zonei. Şi asta deoarece Peştera Câmpenească, o minune naturală a zonei, care adăposteşte una din cele mai mari cascade subterane ale Europei, a devenit o groapa de gunoi. Din păcate, peştera a ajuns să fie renumită pentru deşeurile care o sufocă. Aceste resturi ajung acolo pentru că localnicii aruncă gunoiul pe malul apei. Revoltat de această realitate, Viorel Lascu a încercat, împreună cu o echipă de speologi, reecologizarea zonei, fapt ce i-au atras numele de “Omul Peşterilor”. Numai la ultima acţiune, membrii Asociaţiei Salvaspeo din Bihor au scos din peşteră 90 de metri cubi de peturi. (D.P.)
 

Citește și: