Maria Bîrnaure
3224 vizualizări 27 feb 2018

Potrivit oamenilor de ştiinţă, aceste temperaturi extrem de scăzute sunt, de fapt, cauzate de o vreme extrem de caldă într-un alt loc de pe Terra, potrivit Business Insider. 

Un val de aer rece din Eurasia, denumit sugestiv „Bestia din est”, face ravagii în aceste zile în cea mai mare parte a Europei, Anglia şi Ţara Galilor confruntându-se cu cele mai mai scăzute temperaturi din ultimii 27 de ani, iar Roma fiind lovită de o furtună de zăpadă extrem de rară. 

Nici România nu este ocolită de aceste fenomene extreme. Ţara noastră se află sub cod portocaliu de ninsori şi ger.

Oamenii de ştiinţă au descoperit ce se ascunde în spatele acestei stări neobişnuite a vremii pentru această perioadă a anului, iar originea gerului şi ninsorilor stă în temperaturile ridicate înregistrate în zona Arctică în acest an. 

La Polul Nord se înregistrează, în prezent, în jur de -8 grade Celsius. Această valoare poate părea una extrem de scăzută, însă potrivit statisticilor, este cu 20 de grade Celsius mai ridicată decât media normală pentru această zonă în această perioadă a anului, potrivit Reuters. 

Graficul de mai jos arată cât de neobişnuit de caldă este vremea la Polul Nord în acest an: 

 

Ca şi consecinţă a temperaturilor ridicate, gheaţa din această regiune a ajuns şi ea la un nivel extrem de scăzut, iar mediul cald din această zonă permite aerului rece din nord să se deplaseze către Rusia, Scandinavia şi, ulterior, peste întreaga Europă. 

Aerul arctic care a luat cu asalt Europa este cauzat, în parte, şi de o ruptură produsă în vortexul polar, o zonă cu o presiune extrem de scăzută de la Polul Nord, care ţine aerul rece din regiune departe de zonele sudice ale Terrei.

Experţii explică acest fenomen ca fiind momentul în care cineva deschide uşa de la frigiderul planetei şi permite aerului rece să iasă din zona în care ar trebui să stea în mod normal. 

Citește și: