352 vizualizări 26 mar 2018

Atunci când şi-au dorit să-şi şteargă profilul şi să iasă din baza de date a Facebook, mulţi utilizatori au descoperit că există pe servere foarte multe detalii despre apelurile şi acţiunile lor derulate cu ajutorul mobilului, precum înregistrări complete ale listei de apeluri telefonice primite şi efectuate, dar şi de SMS-uri. 

Facebook a făcut foarte greu procesul prin care utilizatorii să-şi poată şterge conturile, împingându-i mai mult către dezactivarea lor, acţiune care permite companiei să păstreze toate datele personale pe serverele interne. Atunci când oamenii cer să le fie şterse conturile permanent, compania afişează mesajul: Poate vrei să descarci o copie a informaţiilor tale din Facebook". Această operaţiune este cea care relevă adevărata măsură a informaţiilor prelucrate de gigantul social media. 

Unul dintre utilizatori, Dylan McKay, a relatat că, pentru perioada octombrie 2016-iulie 2017, înregistrările furnizate de reţeaua socială atunci când a cerut închiderea contului cuprind date despre fiecare apel telefonic făcut, inclusiv cu ora şi durata convorbirii şi fiecare SMS pe care l-a primit sau trimis vreodată. 

Mulţi alţi utilizatori s-au declarat uimiţi de ceea ce au descoperit atunci când au solicitat copia informaţiilor deţinute de Facebook, spunând că au descoperit acolo contactele din agendă, calendarul cu însemnări sau lista cu zilele de naştere ale prietenilor. 

Într-o declaraţie de presă, un reprezentant al Facebook a explicat de ce au fost încărcate contactele utilizatorilor pe serverul platformei: „Cea mai importantă parte a aplicaţiilor şi serviciilor care te ajută să faci conexiuni este să-ţi fie uşor să rămâi în legătură cu oamenii care vor să se conecteze cu tine. Aşa că atunci când te loghezi pentru prima dată de pe telefon într-o aplicaţie de socializare sau de schimb de mesaje, încărcarea contactelor este o practică foarte des folosită". 

„Încărcarea contactelor este opţională. Oamenii sunt întrebaţi în mod explicit dacă vor să-şi dea permisiunea pentru a le fi uploadate contactele din telefon, este explicat chiar acolo, atunci când începi să foloseşti aplicaţia. Utilizatorii îşi pot şterge oricând informaţiile încărcate anterior şi pot găsi toate informaţiile care sunt disponibile în contul lor şi în activity log, în instrumentul nostru de descărcare a informaţiilor personale", a mai spus acesta. 

Citește și: